Hem Forum Läsbart Vad läser du?

Detta ämne innehåller 210 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Fredde 2 veckor, 5 dagar sedan.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 211 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #9347

  Jönsson
  Forumledare

  Jag började läsa om J.R.R. Tolkiens The Fellowship of the Ring för ett par dagar sedan. För ca 10 år sedan läste jag den på svenska i Ohlmarks fantastiska översättning och jag har faktiskt aldrig läst den på engelska förut. Det känns lite förutsägbart att säga hur bra boken är men jag måste upprepa det. Det är skitsvårt att lägga från sig boken trots att jag redan vet vad som skall hända. Jag minns att jag på första genomläsningen tyckte att bitarna med Tom Bombadill var vansinnigt tråkiga men så var det inte den här gången. Kanske skall jag rent av läsa hela trilogin nu när jag ändå håller på.

  • Detta ämne redigerades 5 år sedan av  Jönsson.
  #9372

  Jönsson
  Forumledare

  Det går lite långsamt men nu har jag nått The Two Towers. Fortfarande mycket bra!

  #9373

  Fredde
  Forumledare

  Funderar du på att ta dig an Silmarillion, Sagor från Midgård och sådant också?

  #9375

  Jönsson
  Forumledare

  Nä, inte Silmarillion i varje fall. Möjligen någon av de andra. Silmarillion var ingen favorit för mig.

  #9385

  Fredde
  Forumledare

  Nu har jag läst färdigt Star Wars: Darth Plagueis av James Luceno. Mycket av den känns som ett sammanpusslande av diverse andra små Expanded Universe-historier och detaljer till en övergripande bild av Plagueis och Palpatines (P&P som jag brukar kalla dem) stora plan för att krossa Republiken och Jediriddarna, vilket är intressant om egentligen inte speciellt nödvändigt. Men jag antar att för den som inte orkar hitta/läsa alla de små historierna fungerar denna bok som en bra sammanfattande översikt, fast utan någon djupare känslomässig klang (ingen av P&P är ju egentligen mer än makthungriga känslokalla manipulatörer, trots tillfälliga vredesanfall). Det mest intressanta som Luceno tillför är bilden av hur Sitherna försöker att aktivt manipulera Kraften från sin naturliga bana till deras egen vinning (och åtminstone i Plagueis fall med avsikten att göra galaxen bättre som han ser det), och hur Kraften då ständigt slår tillbaka och sätter käppar i hjulen för dem. Så även om det är en historia om hur skurkarna framgångsrikt når sitt mål finns det ändå en liten optimistisk ton i att allting inte går som de tänkt, och att Sithernas plan i slutändan ändå är dömd att misslyckas (även om det kommer att ta ett tag).

  Den som hoppas på någon sorts fördjupning av Palpatines personlighet kommer nog dock att bli besviken. Det görs antydningar om att han faktiskt överväger att styra galaxen tillsammans med Plagueis och följa dennes planer, och att det bara är med tiden som han kommer på andra tankar. Men i slutet av boken (Spoiler!) avslöjar han ganska abrupt att han tydligen hela tiden avsåg att döda sin mästare i klassisk Sith-stil. Så Palpatines motivation är, som alltid:

  #9386

  Fredde
  Forumledare

  Jag hade tänkt muntra upp mig genom att läsa Lennart Nilssons klassiska fotobok Ett barn blir till, med de fascinerande och vackra bilderna på ett fosters utveckling under graviditeten. För att få mysiga glada känslor om livets mirakel och sån’t. Men sedan fick jag höra talas om att många av bilderna egentligen är av aborterade embryon i en vattentank, och troligtvis är tagna utan föräldrarnas samtycke. Jag kan fortfarande respektera Nilssons fotografiska och konstnärliga hantverk och tycka att bilderna är snygga, men de känns inte riktigt lika glada och upplyftande längre.

  #9389

  Fredde
  Forumledare

  Nu läser jag Muminpappans Bravader skrivna av Honom Själv, som Tove Jansson senare skrev om som ”Muminpappans memoarer”, där hon tydligen tonade ner referenserna till rusdrycker och kvinnoumgänge. Men jag ville läsa originalversionen, för är det en sak jag associerar med ”sex, drugs and rock & roll” så är det ju mumintrollen!

  När jag tänker efter finns det troligtvis åtminstone en mumintrollbaserad metal-låt, om inte ett helt muminbaserat metalband. Speciellt med tanke på att de ju kommer från Finland.

  #9397

  Jönsson
  Forumledare

  Jag har bara läst den uppdaterade versionen men jag älskade den. Där finns något så vackert och harmlöst med mumintrollen. Men man kanske borde ge sig an originalet också. Har du en fysisk kopia? Får man låna?

  Just nu läser jag The Magician’s Nephew av C.S. Lewis. Jag kommer ihåg att jag tyckte mycket om den som barn men att jag sedan tröttnat lite på Narnia-serien. Men jag måste säga nu när jag läser om den att dela är den roligare än jag mindes och dels hade jag glömt vilken gigantisk skitstövel den tituläre trollkarlen är.

  null

  #9402

  Fredde
  Forumledare

  Nej, Muminpappans Bravader lånade jag på mitt lokala bibliotek. Och ärligt talat undrar jag om den är så mycket annorlunda, jag kunde inte hitta något som borde vara särskilt uppseendeväckande eller oanständigt. Men roligt och mysigt var det!

  Nu läser jag Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne. Det är en bok men väldigt tråkig huvudperson. Verne verkar ha avsett att göra Phileas Fogg till en mystiskt känslokall och kalkylerande resenär, men resultatet blir att han känns väldigt ointressant när han inte visar några som helst reaktioner på saker som händer runtomkring honom eller allt det märkliga man får se på en jordenruntresa. Ibland finns det en del hyfsat spännande äventyr i boken, men ibland är den ungefär lika spännande som att läsa som en tågtidtabell.

  #9407

  Jönsson
  Forumledare

  Nu läser jag Dracula av Bram Stoker. En bok som jag tror att Fredde läste när vi först lärde känna varandra. För 14 år sedan.

  #9408

  Fredde
  Forumledare
  #9420

  Fredde
  Forumledare

  Jag var kanske lite hård mot Jorden Runt på 80 Dagar. Phileas Foggs känslokallhet är på sätt och vis ganska fascinerande, det gör honom till ett mysterium som Verne avsiktligt undviker att avslöja då man bara får veta de inre tankarna hos karaktärerna runtomkring honom som följer med på resan. Verne skriver som vanligt på ett mycket sakligt och ibland kanske lite torrt vis, men han är definitivt uppfinningsrik med olika hinder som Fogg stöter på under resan, och lösningarna på dessa. Ofta är de rent praktiska när Fogg missar ett tåg eller en båt och måste hitta något mer annorlunda fordon för att hinna fram i tid, men ibland är hindret av mer moralisk karaktär, då han måste överväga att rädda människor från faror men därmed riskera att bli försenad. Det är definitivt en spännande berättelse, om än kanske inte med något större filosofiskt djup. Och visst är det något fascinerande med tanken att en resa runt jorden, som förr bara kunde göras på lång tid av de mest äventyrliga människor med otaliga strapatser längs vägen, numera snabbt och hyfsat lätt kan genomföras av vilken turist som helst tack vare järnvägar och båtar.

  Och det finns ingen resa med luftballong någonstans i boken, det var ett påhitt i en senare filmatisering. Trots det finns det många utgåvor av boken med Fogg och kompani i en luftballong på omslaget. Undrar om det gjort någon läsare besviken?

  #9441

  Jönsson
  Forumledare

  Vad i hela fridens namn? Den jävla luftballongen är ju så associerad med berättelsen! Mitt liv är en lögn!

  #9452

  Fredde
  Forumledare

  Jag bestämde mig för att fjärrlåna ett seriealbum med den lätt erotiska franska science fiction-serien Barbarella. Skulle kanske kunna vara lite pinsamt att låna det på biblioteket, men jag kunde nog bara ta det från fjärrlånehyllan, köra det i låneautomaten och stoppa ner det diskret i ryggsäcken, tänkte jag. Men när jag kom till biblioteket upptäckte jag att albumet i fråga var en ”coffee table book” av måtten 40X30 centimeter, mycket större än de flesta seriealbum jag sett. Man kände sig inte speciellt diskret när man bar det till låneautomaten och sedan desperat försökte trycka ner åbäket i ryggsäcken.

  Storleken på albumet fortsätter att vara en smula distraherande när jag läser det, det är svårt att koncentrera sig på själva serien när varje sidvändning kräver en viss ansträngning. Och ärligt talat är jag inte säker på om teckningarna är av en sådan kvalitet att de gör sig bra i extra stort format.

  #9496

  Jönsson
  Forumledare

  Nu läser jag Jurassic Park av Michael Crichton. Det är en än så länge rysligt bra bok! Detta har bland annat at göra med att den (än så länge) bjudit på väldigt många överraskningar och intressanta sidokaraktärer som inte fick vara med i filmatiseringen.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 211 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.