Veckans Nördfavorit – Aquaman

Aquaman – Världens mest mobbade superhjälte.

Kanske inte helt oförståeligt eftersom hans superkrafter är lite begränsade. Han kan inte flyga, springa i ljusets hastighet eller ens töja ut sin kropp. Nepp – den här killen talar med fiskar.

Faktum är att Aquaman (eller Arthur Curry, som han hette egentligen) är en av DC Comics äldsta superhjältar. Tillsammans med Superman, Batman och Wonder Woman överlevde han när nästan alla andra superhjältar försvann och ersattes av Cowboys, hemliga agenter och skräckserier på slutet av 40-talet. Sedan dess har han varit en av hörnstenarna i bland DC:s superhjältar. Han förärades till och med i en plats i originaluppställningen av deras flaggskepp; Justice League of America. Det krävdes dock att skurkarna befann sig i närheten av vatten för att han skulle kunna göra någon nytta.

Detta är förmodligen anledningen till att Aquaman blivit så mobbad. Han dök ofta upp ridande på någon form av havsdjur och lät i regel dem göra grovgörat. Förmågan att tala med fiskar är en mildare form av telepati som bara fungerar på undervattensliv. Förutom den var Aquaman också en utomordentlig simmare, besatt förmågan att andas under vattnet och var dessutom rätt stark även på land. Förutom det så var han även kung över undervattensriket Atlantis.

Stackars Aquaman har också fått utstå en hel del skit. Hans halvbror hatade och försökte döda honom, hans båda söner blev dödade (den ene var bara ett spädbarn när han dödades av Aquamans ärkefiende Black Manta) och nyligen raserades Atlantis fullständigt av The Spectre.

På 90-talet försökte man göra Aquaman lite coolare genom att ge honom ett stort skägg, ett dåligt humör och genom att ersätta hans ena hand med en krok. Intressant nog blev detta inte så väl bemött av nördarna (det vill säga dem som mobbade honom från första början) och han reverterade snart tillbaka till sin klassiska orangea tröja och gröna byxor. Handen förblev dock borta men lyckligtvis snart ersatt av en magisk variant som såg mycket trevligare ut än den stora kroken.

Jag väljer att tala om Aquaman i imperfekt form eftersom DC valde att låta honom dö en hjältemodig död för lite mer än två år sedan. Han ersattes av en yngre variant och med en mycket mer fantasy-intriktad story. Det höll inte länge innan DC lade ned den. Däremot har Arthur faktiskt dykit upp livs levande en eller två gånger sedan sin död. Om detta beror på någon övergripande plan från DC eller om det bara är så att inte alla deras författare läste dödsannonsen är dock oklart.

Serieskaparen Mark Waid har en gång påpekat att den stora majoriteten av DC:s hjältar endast har en fjärdedel av jordens yta att oroa sig för. Resten är vatten och således Aquamans territorium. Knappast rättvist. Det nördiga rockbandet Ookla the Mok har gjort låten Arthur Curry – som helt och hållet försvarar Aquaman mot all den mobbing han får utstå.

Och visst förtjänar Aquaman bättre än att kallas för ”killen som kan snacka med fiskar”. Det är därför han är denna veckas nördfavorit.

Publicerat av Jönsson

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Fredde skriver:

  Det bör kanske nämnas att en anledning till Aquamans lamhet är att han ursprungligen var en kopia av Marvels superhjälte Sub-Mariner, som har desto fler krafter.

  I Aquamans försvar kan sägas att han tekniskt sett inte bara ”pratar” med fiskar, han KOMMENDERAR dem, som den kung han är.

 2. doktorn skriver:

  Fasen, jag glömde ta upp relationen till Sub-Mariner. Jag visste att det var något jag glömde nämna!

 1. september 16, 2010

  […] har tidigare här på MSO tagit upp superhjälten Aquaman som en nördfavorit, och jag nämnde i kommentarerna då att denne […]

 2. december 8, 2011

  […] har tidigare här på MSO tagit upp superhjälten Aquaman som en nördfavorit, och jag nämnde i kommentarerna då att denne […]

 3. mars 4, 2012

  […] Starscream genuint hotfull är en bragd att jämföra med att The Brave and the Bold lyckades göra Aquaman […]

 4. december 28, 2015

  […] har tidigare här på MSO tagit upp superhjälten Aquaman som en nördfavorit, och jag nämnde i kommentarerna då att denne […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *