Veckans nördfavorit – Rob Liefeld

Det är kanske inte riktigt rätt att kalla serietecknaren Rob Liefeld en ”favorit”, han är snarare en person som nördar älskar att hata. Men faktum är att han en gång i tiden var en favorit. På 90-talet var Liefeld en av de allra populäraste tecknarna av superhjälteserier, och tjänade grova pengar. Han jobbade i huvudsak för Marvel, med ett och annat mindre jobb för DC, innan han och ett antal andra populära serietecknare (till exempel Todd Mcfarlane, Jim Lee och Erik Larsen) grundade ett eget serieföretag kallat Image Comics, med tanken att serieskapare här skulle få behålla rättigheterna till figurerna som de skapat, till skillnad från Marvel och DC där det var företaget som ägde rättigheterna och kunde bestämma vad som skulle göras med figurerna. Så varför är Rob Liefeld idag en av seriebranschens mest hatade tecknare? Han är jättedålig.

Det verkar som att Liefeld inte har något som helst grepp om hur mänsklig anatomi fungerar. Ända sedan han började rita serier på 90-talet har hans figurer ofrånkomligen haft orealistiskt stora muskler, bisarra kroppshållningar, alldeles för många tänder och allmänt märkliga proportioner. Han har blivit ökänd för att inte kunna rita fötter och försöker ofta komma runt detta genom att gömma karaktärernas ben bakom upphöjningar i marken, buskar eller genom att helt enkelt inte rita dom i helfigur om han kan undvika det. Han har också blivit kritiserad för att ta alldeles för lång tid på sig med att rita, så att serietidningar blir väldigt försenade.

Problemet är dock inte bara att han är en dålig serietecknare. Det finns många dåliga serietecknare. Jag är en dålig serietecknare, det erkänner jag gärna. Problemet är att Liefeld har blivit rik som ett troll på sitt tecknande och fortfarande får jobb hos Marvel och DC, trots att hans teckningsstil inte har förbättrats nämnvärt sedan 90-talet. Frågan som många serienördar ställer sig är ”varför får han fortfarande jobb?” Varför finns det betydligt bättre serietecknare som sliter i skymundan medan den här mannen som inte kan rita en normal fot eller en realistiskt böjd ryggrad får jobba med klassiska superhjältar som Captain America och Stålmannen? På 90-talet var det ännu värre, då försökte andra, duktigare, tecknare imitera Liefelds stil för att kunna sälja bättre. Och det är egentligen inte lika svårt att förstå att han var populär på den tiden, när serier skulle vara mörka, våldsamma, blodiga och tilltala hormonstinna tonårspojkar så mycket som möjligt. Men den tiden är förbi (eller?), så varför i hela friden har han inte dragit sig tillbaka, varför fortsätter han att plåga hederliga serieläsare med sina bisarra excesser?

Publicerat av Fredde 

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Jönsson skriver:

  För att han är ”The King”…

 2. Jönsson skriver:

  Eller vänta… hur var det nu?

 1. maj 21, 2011

  […] har tidigare här på Markera som Oläst haft nördfavoriter som kanske inte kan kallas ”favoriter” i ordets rakaste […]

 2. oktober 30, 2012

  […] har tidigare här på Markera som Oläst haft nördfavoriter som kanske inte kan kallas ”favoriter” i ordets […]

 3. december 27, 2015

  […] har tidigare här på Markera som Oläst haft nördfavoriter som kanske inte kan kallas ”favoriter” i ordets […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *