Warhammer 40,000-arméer: Adeptus Titanicus

Stora arméer krigar mot varandra i Epic.Det har genom åren kommit ett flertal spinoff-spel baserade på Warhammer 40,000, spel som fokuserar på olika delar av universumet, eller olika typer av konflikter som förekommer i det. Det kanske viktigaste av dessa spel har existerat i olika utgåvor med något olika namn, men brukar vanligtvis övergripande kallas Epic. Epic-spelen använder sig av miniatyrer som är i en betydligt mindre skala än de i Warhammer 40,000, så enskilda soldater är så pass små att flera av dem brukar sättas på samma platta för att representera en skvadron. Denna skala innebär att arméer kan vara betydligt större, och innefatta hundratals eller till och med tusentals soldater och massvis med fordon. Epic får därmed ett helt annat perspektiv än Warhammer 40,000, och detta perspektiv ger spelskaparna möjlighet att skildra hur de olika arméerna övergripande är organiserade, och att ha med fordon och andra krigsmaskiner som är så stora att det skulle vara opraktiskt att göra miniatyrer av dem i Warhammer 40,000-skala (det kan nämnas att Games Workshop på senare år ändå börjat producera flera av dessa stora maskiner i den större skalan, men föga förvånande är de svindyra att köpa). Epic har introducerat många intressanta saker till Warhammer 40,000-universumets historia genom åren. Faktum är att det var i Epic som idén om ”The Horus Heresy”, tiden då delar av Imperiet blev korrumperat av Chaos, utvecklades i detalj, främst för att ge en anledning till att kunna spela med Imperie-miniatyrer i krig mot varandra.

En Imperator Titan, störst av alla.Bland många andra intressanta saker som Epic-spelen introducerade finns titans, enorma tvåbenta krigsmaskiner som får marken att skaka när de går och som kan orsaka fruktansvärd förödelse med sina stora vapen. Det har spekulerats att Games Workshop hittade på titans som ett svar till konkurrenten FASA Corporations populära spel BattleTech, som hade stora tvåbenta fordon i fokus. Det allra första Epic-spelet, Adeptus Titanicus, hade också titans som fokus, det var först i senare utgåvor som andra mindre fordon och infanteri introducerades till spelsystemet. Sedan dess har Epics fokus skiftat fram och tillbaka en hel del i olika utgåvor. Ibland handlar spelet främst om strider mellan titans understödda av andra enheter, ibland ligger fokus istället på stora bataljoner av små fordon och soldater, där titans mest är en del av den större armén. Men titans har aldrig försvunnit helt, de har alltid varit ett ikoniskt element för Epic.

En Warlord Titan, med en något annan stil än Imperator.Adeptus Titanicus, eller ”Collegia Titanica” som är det officiella namnet, är den del av Imperiets arméer som omfattar titans. De är intressant nog en underdel till de tidigare beskrivna Adeptus Mechanicus, det fanatiska prästerskapet som dyrkar maskiner, och dessa ser titanerna som heliga skapelser, mäktiga symboler för Maskingudens kraft. Titans är organiserade i så kallade titan legions. Varje sådan legion har sitt ursprung på en av Adeptus Mechanicus ”forge worlds”, och har sina egna färger, sätt att strida, och andra egenheter, likt Space Marines chapters eller Imperial Guards regementen. Det är Adeptus Mechanicus som bestämmer var legionerna ska strida, vilket är en av anledningarna till maskinprästernas stora makt i Imperiet.

Secutarii, titans väktare.En titan kräver en stor besättning för att fungera. Personen som styr den kallas princeps, och denne kopplar ihop sin hjärna med maskinen för att få full kontroll över den, en process som anses vara något riskabel då det krävs en stor viljestyrka för att inte överväldigas av titanens oerhörda kraft. Princeps blir med tiden mer och mer sammanknutna med sin titan, och mår ofta dåligt när de inte är inkopplade, då det vardagliga livet i en människokropp inte kan mäta sig med makten när man i princip är en titan. Princeps har hjälp i styrandet av titanen av diverse andra besättningsmedlemmar som kallas moderati. Dessa ansvara för olika delar av en titans funktioner. Sedan finns det förståss även ett flertal präster från Adeptus Mechanicus i en titan, som håller koll på att maskineriet fungerar som det ska och reparerar det om det tar skada under strid. Utöver denna besättning åtföljs titans ofta av andra mindre enheter som ger dem stöd och skydd mot fiender som titanerna har svårt att ta sig an (de största titans kan transportera dessa enheter i sina ben). De viktigaste av dessa stödenheter är secutarii, infanteri utbildade av Adeptus Mechanicus specifikt för att försvara titans.

En Reaver Titan, med en enorm motorsåg på ena armen.Titans är som sagt utrustade med mäktiga vapen. De flesta av dessa är bara mycket större versioner av vapen som bärs av infanteri, så titans kan vara utrustade med enorma plasmakanoner, jättelika automatvapen och andra kollosalt destruktiva skapelser. Många titans har faktiskt också närstridsvapen av olika slag, inklusive massiva nävar och jättestora motorsågsvapen, som de främst använder i strid mot andra titans. En motorsåg stor som pansarvagn (eller större) låter kanske inte realistiskt, men det är jävligt häftigt, en princip som summerar mycket av Warhammer 40,000. Till försvar har titans utöver tjockt pansar så kallade void shields, energifält som kan ta mycket stryk innan de kollapsar.

Två spejande Warhound Titans.Det finns ett flertal olika typer av titans med olika sorters utrustning och roller. Deras utseende har varierat något genom åren i de olika utgåvorna av spelen. Ofta har de en ganska typisk mekanisk framtoning, ibland med runda höljen, ibland med något mer kantiga. Många av de allra största titans har dock en helt annan stil, och ser i princip ut som enorma gotiska katedraler på ben, med vackert detaljerade tinnar och torn, balustrader och stora flaggor. Denna stil passar faktiskt tämligen bra ihop med resten av Imperiets lika gotiska stil, och understryker tematiken i Warhammer 40,000 om högteknologi kombinerat med religion. Titans kan på det stora hela klassificeras utifrån deras storlek. De allra största är Emperor Titans, och är de tidigare nämnda katedralerna på ben, vandrande kyrkor för Kejsarens och Maskingudens anhängare. Något mindre är Warlord Titans och Reaver Titans, som utgör majoriteten av en titan legion. De minsta är Warhound Titans, även kända som ”scout titans”, även om jag har svårt att associera ordet ”spejare” med en flera meter hög krigsmaskin. Den lär ju knappast kunna smyga sig på sina motståndare.

En av orkernas brutala gargants.Dessa är alltså de titans som används av Imperiet, men även dess motståndare använder sig av liknande enorma krigsmaskiner av olika slag. Flera titan legions har fallit till Chaos genom åren, och Chaos-titaner tenderar att vara utrustade med diverse läskiga demoniska vapen, speciellt obehagliga närstridsvapen av olika slag. Orks bygger gargants, stora klumpiga åbäken som trots primitivt utseende ändå är väldigt destruktiva (likt all annan ork-teknologi). Eldar har naturligtvis väldig eleganta, graciösa titans, som inte bara styrs av levande piloter utan även av spöken av hädangångna eldar. Tyranids titans är enorma insektsliknande varelser, så att man kan få en smula kaiju-stämning i Warhammer 40,000 om man så vill.

En titan från den nyaste utgåvan av Adeptus Titanicus.Epic-spelen har i flera år legat i dvala, så att det enda sättet man kunde spela med titans var om man hade tillräckligt med pengar för att köpa en i Warhammer 40,000-skala. Förra året dök det dock upp ett nytt spel med titeln Adeptus Titanicus, där titans återigen är i fokus. Än så länge innefattar detta nya spel enbart Imperie- och Chaos-titans (alltså precis som det allra första Epic-spelet), med ett utseende någonstans mellan den högteknologiska och den gotiska stilen. Jag håller dock tummarna att spelet någon gång i framtiden kommer utökas med andra enheter, då jag gillar Epic-skalan och dess förmåga att ge ett makroperspektiv på Warhammer 40,000-universumet, att skildra de fruktansvärda enorma konflikter som utspelar sig över hela planeter i den mörka galaxen, med titans som vandrar fram genom hav av soldater och pansvarvagnar och sprider död och förstörelse omkring sig.

Publicerat av Fredde Collegia Titanicas symbol.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *