Det har ryktats och snackats en hel del om nya MMORPG:n som vill försöka ta sig an World of Warcrafts enorma dominans, eller åtminstone överleva i skuggan av den (även det senare kan vara nog så svårt, som många MMORPG:n har haft oturen att uppleva). Ett sätt att göra detta är att sätta något känt varumärke på spelet, exempelvis finns det redan ett MMORPG baserat på Sagan om Ringen, ett om Star Wars (och ett annat, av Star Wars-mästarna Bioware, är på gång), och naturligtvis ett baserat på Hello Kitty. Under produktion är även MMORPG:n baserade på Star Trek, DC-universumet, och åtminstone enligt rykten Marvel-universumet också.

Dessa spel brottas alla med en fråga som MMORPG:n i allmänhet också länge brottats med, men som blir ännu viktigare för licens-MMORPG:n, nämligen: Hur stort inflytande har spelarna på spelvärlden?

Klicka på ”more” för mer…

Exempel: Om en höglevlad spelare i ett Star Wars-MMORPG kan gå och döda Darth Vader, vad händer då? Logiskt sett borde det i princip leda till att hela Star Wars-universumet förändras markant, men då är det ju inte längre det Star Wars-universum som lockade spelare till spelet från första början. Ett annat exempel: Om man skulle kunna smyga på Frodo och sno den där ringen han bär runt på borde detta logiskt sett leda till att man skulle bli väldigt väldigt mäktig och kan omforma hela Midgård lite som man själv tycker. Men hur kul är det för de andra spelarna som inte har den åtråvärda ringen?

Den första lösningen man kommer att tänka på är nog ”låt inte spelarna ha någon inverkan alls, då!” Men detta blir ju inte heller så roligt. Om det enda du kan göra i ett Star Wars-MMORPG är att slå ihjäl några stormtroopers på någon obetydlig bas i galaxen utkant, så känns det ju inte som att man gör någon skillnad, att det man gör har någon som helst inverkan på universum.

Problemet ligger i online-delen. I ett enspelar-RPG kan man hur lätt som helst vara huvudpersonen och utföra stordåd som förändrar världen. Men när man plöstligt spelar med en massa andra människor runt om i världen vill ju alla vara den som gör stordåden, och inte den som dör halvvägs genom spelet och sedan aldrig syns till igen. För att använda Star Wars-analogin igen, alla vill vara Jediriddaren, inte stormtrooper TK-421.

Sätten att lösa detta problem är många, och hitills har inget fullständigt accetabelt hittats. I City of Heroes kan spelarnas superhjältar gå och stoppa en diabolisk superskurk, som sedan ett annat gäng superhjältar också går och stoppar från att göra exakt samma sak. Motiveringen till detta verkar dock inte vara något utöver ”han flydde från fängelset och försökte samma sak en gång till”. I World of Warcraft förekommer det områden som förändras när man gjort något uppdrag, men bara för dig som gjort uppdraget, vilket ju kanske kan leda till en viss förvirring spelare emellan. Och det kommande Bioware-MMORPG:et verkar lösa problemet med att alla vill vara Jedis med att helt enkelt låta spelet utspela sig under Den Gamla Republikens era, då man inte kunde ta ett steg utan att trampa en jedimästare (eller sithlord, för den delen) på tårna (eller klorna eller vad det nu kan vara). Hur DC ska förklara varför ett gäng nya okända hjältar kan banka skiten ur Jokern eller överlista Lex Luthor återstår att se (kanske kan de helt enkelt inte det utan får på sin höjd nöja sig med att i bland nästan lyckas haffa Clock King eller Rainbow Raider?).

Så sammanfattningsvis: Vi vill att det ska hända något nytt i våran spelvärld, men samtidigt vill vi att det ska vara som det alltid varit. Vad göra?

Publicerat av Fredde

2 reaktioner till “Att göra en skillnad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s