Alla som spelat fightingspel vet att karaktärerna i dessa spel oftast har en väldigt ostig bakgrundshistoria och nobla anledningar för att slåss. Därför känns det skönt när man hittar en snubbe som bara vill vara lite funky.

Fightingspel kan vara hur bra som helst på många sätt och vis. Ett sådant spel kan till exempel ha sköna kontroller, roliga slagkombinationer och snygga karaktärer, men en sak har de nästan aldrig: En bra story. Visst, tänk er själva att sitta och knåpa ihop en kanonstory rörande 10-15 huvudkaraktärer och inte ha tillgång till några visuella biroller. Alla ska vara hjälten och ingen får vara förlorare eftersom spelaren ska kunna skaffa sig sin egen favoritkaraktär. (När jag var ung sade vi alltid ”favoritgubbe”)

virtua-fighter-1-saturnSpel såsom Virtua Fighter och Dead or Alive har satsat på att hela spelet utspelar sig under en turnering där dessa ”huvudkaraktärer” har varsin orsak till att slåss. Någon måste få ihop pengar till sin sjuka dotter, någon måste hämnas någon annans död eller någon vill bara få en chans att slåss mot nån släkting som också råkar vara med i samma turnering. Allt blir väldigt dåligt alltså. Men en som bryter denna trend är Zack från Dead or Alive-spelen.

Zack är en DJ som är duktig på att slåss. Han gillar musik och brudar (vilket gör hans val av spelserie perfekt) och han är med i turneringen på grund av en enda sak: han vill bli lite poppis. Inga döende släktingar, inga hämndbegär och inget ”bevisa för omvärlden.” Han vill bara utöka sin fanbase litegranna. Ett exempel på hans oortodoxa stil i dessa spelserier är hans reaktioner när man vinner Story Mode med honom. Till skillnad från de andra karaktärerna, som ofta har inre monologer om hur de uppfyllt sina drömmar, drar Zack fram sin Snowboard och åker lite. Nu hade han blivit lite extra poppis, gött! Dags att åka snowboard, det var nästa sak på min att-göra-lista.

 

Zack är alltså en riktigt härlig snubbe och kanske den enda som man verkligen hade velat hänga med från ett Fightingspel.

Publicerat av Ande 

En reaktion till “Att Slåss utan Syfte

  1. Jag vill minnas att karaktären DeeJay i Street Fighter-spelen har en liknande anledning till att slåss, han tror att det ska leda honom till ett skivkontrakt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s