Många serieförlag har publicerat serier baserade på Star Wars, men det första som gjorde det var Marvel Comics. Enligt Wookiepedia var det Star Wars-serierna som under 1970-talet räddade Marvel från att gå under (fast det finns nog många som vill hävda att till exempel X-Men hade ett finger med i spelet också). Jag har själv inte läst några av dessa tidiga Star Wars-Marvel-serier, men tack vare Wookiepedia har jag kunnat få se omslagen till dem, och dessa ger en fascinerande bild av vad folk tänkte om Star Wars när bara A New Hope (eller Star Wars, som den då bara hette) var den enda existerande filmen. Så jag tänkte visa några av dessa omslag, uppdelat på tre inlägg. I det här första tänkte jag börja med den ursprungliga serie-adaptionen av filmen.

Det första omslaget tycker jag sätter tonen ganska bra. ”Enter: Luke Skywalker! Will he save the galaxy… or destroy it?” kan tyckas lite fånigt med moderna ögon, men på den tiden visste vi inte så mycket om Luke. Vem var han? Varför bodde han på en sketen gammal ökenplanet? Varför var han så bra på Kraften och sån’t? Notera även att Lukes och Bens ljussvärd är röda, inte blå som i filmen.

Här ser vi serietidningens tendens att (åtminstone på omslaget, jag har ingen aning om hur det ser ut innuti) överdriva dramatiken från filmen. I filmen hugger Obi-Wan Kenobi av en taskig utomjordings arm när denne  börjar gräla med Luke, och allting blir sedan återigen lungt i baren. Men ska man tro det här omslaget så håller Ben och Luke på att begå en fullständig utomjordingsmassaker. Vad ska Han och Chewie tänka om det? För övrigt verkar nu Bens ljussvärd bytt färg till rosa.

Är det bara jag, eller ser Chewbacca ut som DC-skurken Shaggy Man?

Och varför är Lukes hår plötsligt brunt?

För vana Marvel-läsare är ”Here I stand… though I may DIE!” inte någon värst förvånande replik, men i Star Wars-sammanhang, yttrad av Luke, är den minst sagt lite märkligt. Och ser det inte ut som att Leia har röda mockasiner på sig?

Luke Skywalkers bruna hår strikes again! Och mig veterligen avfyrade Dödsstjärnan ett endaste skott mot rebellbasen innan de sprängdes i luften, det var ju lite det som var poängen.

Detta omslag får nog tolkas som fullständigt symboliskt, men det är intressant att jämföra med tidiga manusversioner av filmen, där Lucas tänkte sig en slutstrid mellan Luke och Vader man mot man. Filmens faktiska rymskeppsstrid mellan de två ansågs tydligen dock inte var spännande nog för ett omslag av Marvel.

Nästa avsnitt: Vad hände när det var dags för Marvel att hitta på helt egna serier som utspelade sig för länge sedan i en galax långt långt borta? Gröna kaniner, lila Obi-Wan och en rosa skurk med fåniga glasögon! Keep firing, Chewie!

Publicerat av Fredde chewiemarvel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s