-From hell’s heart I stab at thee!

Ricardo Montalbán, mannen som spelade Khan Noonien Singh i Star Trek-filmen Wrath of Khan är död. Han avled den 14 januari 2009 av komplikationer från en sjukdom. Han blev 88 år gammal.

Han var kapten Kirks ärkefiende. Han var så ond så att hans död skulle återspeglas i handlingen till flera Star Trek-filmer efteråt. Han var indirekt skyldig till en kär huvudpersons död. Han medverkade bara i ett enda avsnitt av TV-serien.

Montalbán hade en rätt omfattande karriär som skådespelare innan han fick rollen som Khan i ett avsnitt av första säsongen av Star Trek. Han spelade exempelvis rollen som Armando i Escape from Planet of the Apes och Conquest of the Planet of the Apes. Men det var som Khan han skulle bli känd hos nördarna.

Khan debuterade i avsnittet Space Seed. Det avslöjades att han var en genetiskt framställ överman vars styrka och intelligens översteg en vanlig människas. Han och hans lojala skara likasinnade hade skickats ut i rymden likt engelsmännen skickade sina livstidsfångar till Australien på 1800-talet. Khan försökte ta kontrollen över U.S.S. Enterprise men besegrades slutligen av Kirk och fick bosätta sig på en öde planet. Där skulle han vara fri att starta en ny civilisation efter sitt eget tycke.

I den andra Star Trek-långfilmen fick vi reda på att planeten som Khan hade bosatt sig på hade drabbats av katastrof och blivit i det närmsta obeboelig. Khan skyllde allting på Kirk och önskade hämnd. Han kom så långt att Kirk i ren desperation och ilska utbrast hans namn (KHAN!). Något som långt senare skulle bli ett långlivat internetmem.

Montalbán fortsatte arbeta som skådespelare trots en allvarlig skada och en misslyckad operation vilken förpassade honom till en rullstol år 1993. Vatikanen utnämnde honom till riddare år 1998 och de senaste åren har han lånat sin röst till flera olika tecknade TV-serier.

Jag tänker personligen ansluta mig till mina Trekkie-vänner och se på Wrath of Khan någon gång under de kommande dagarna och hylla en av filmhistoriens bästa skurkar genom att i kör utropa; KHAAAN!.

Publicerat av Jönsson

2 reaktioner till “Veckans Nördfavorit – Ricardo Montalbán

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s