Spoilervarning utfärdad för er som inte vill ha väsentliga delar av handlingen i Tillbaka till Framtiden-filmerna avslöjad.

Denna vecka tillägnar vi en av alla de fiktiva vetenskapsmän som finns där ute nämligen Dr. Emmett Brown från Tillbaka till Framtiden-filmerna. Emmett, eller Doc som Marty kallade honom, spelades av Christopher Lloyd som vi bland annat sett i filmer som Gökboet och The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension.

Dr. Brown är en typisk vetenskapsman med de vanliga särdragen, virrighet, vitt hår och ett enormt intresse för vetenskapen vilket ibland kan göra honom lite överexalterad. Precis som många andra stora fiktiva forskare, uppfinner han saker i god tro men får en knäpp på näsan av universums stora pekfinger.

Dr. Browns troligen största nördbedrift är hans uppfinning fluxkondensatorn (mer känd som Flux Capacitor på engelska) vilket gav möjlighet till tidsresor. Den installerade han i en DeLorean och som sedan i kombaniation med en hastighet av 88 mph kunde ta bilen och dess passagerare igenom tiden. Dock kräver fluxkondensatorn en enorm massa energi, nämligen 1.21 Gigawatt (eller ji-gawatt) vilket komplicerar till det för Marty och Dr. Brown i den första filmen.

I filmerna har vi fått se två olika Dr. Brown, en ung Emmett från 1955 och den ”vanlige” och äldre Emmett från 1985. Den senare versionen bosätter sig efter den andra filmen i vilda västern efter en olycklig tidsolycka och kommer där att bygga en ny tidsmaskin och även gifta sig med en kvinna från samma tid, Clara Clayton.

”Doc”s fluxkondensator har lämnat ett jätteavtryck kvar i nördhistorien. Det finns massor av låtar tillägnade fluxkondensatorn (t.ex. Year 3000 med Busted) och även i andra produktioner som har med tidsresor att göra dyker den upp. Man kan till och med köpa en egen fluxkondensator och ha stående hemma i sovrummet. Förhoppningsvis är Dr. Emmett Brown stolt över sin uppfinning och inte bitter över att den har fått mer uppmärksamhet än han själv.

Publicerat av Ande

En reaktion till “Veckans Nördfavorit – Dr. Emmett Brown

  1. Jag vet, sen kommentar, men jag måste säga att en av mina favoriter bland de små detaljerna i Tillbaka till Framtiden 3 är att det impliceras att Emmet Brown är släkt med Wernher von Braun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s