Varning: Följande inlägg är ganska långt, så se till att ni har gott om tid när ni börjar läsa.

Som de flesta Star Wars-nördar säkerligen vet har de tre originalfilmerna kommit ut i flera olika versioner genom åren. Det hela började med Special Edition-versionen, där man piffade upp ljudet och bilden lite grann, lade till nya scener, modifierade gamla scener med hjälp av moderna datorgjorda specialeffekter, och i allmänhet försökte få filmerna att se lite mer moderna ut. Många av dessa modifikationer blev väldigt kritiserade bland Star Wars-nördarna, speciellt scenen där Han Solo träffar på den skuraktige Greedo i en bar. I den ursprungliga filmen är Solo snabb på avtryckarfingret och skjuter ihjäl Greedo innan denne hinner avfyra sin egen strålpistol. I Special Edition klipptes dock scenen om så att det i stället är Greedo som skjuter först, men missar Solo (något som är väldigt svårt att tro med tanke på det lilla avståndet mellan dem), och att Solo sedan skjuter Greedo i självförsvar. Tanken verkar ha varit att göra Han Solo lite ”snällare” och inte till en råbarkad brottsling som skjuter ihjäl folk hur som helst. Nördarna blev naturligtvis mycket arga över detta och påpekade att hela poängen med Solo ju var att han under filmerna gick från att vara en otrevlig lymmel som bara bryr sig om sig själv till en hjälpsam rymdhjälte, inte att han var det senare från början.

Hur som helst gjordes det senare ännu en version av originalfilmerna, nu på DVD (den s.k. Star Wars Trilogy, alla tre filmerna i en box), med ännu fler modifikationer till originalmaterialet. Nu gjordes Han Solo vs. Greedo-scenen om igen så att i stället för att Greedo missar så lyckas Han flytta på huvudet när Greedo avfyrar sitt skott och blir därför inte träffad. Det är inte helt säkert om ”Greedo missade” eller ”Han flyttade på huvudet” är den mest löjliga förklaringen, då båda är väldigt otroliga med tanke på omständigheterna. Andra modifikationer i denna version av trilogin innefattar bland annat att Anakin Skywalkers spöke som dyker upp i Return of the Jedi, och där spelas av Sebastian Shaw, nu i stället spelas av Hayden Christiansen, som spelade Anakin i prequel-filmerna. Denna modifikation är i och för sig inte helt idiotisk då det är rimligt att tro att George Lucas ville få originalfilmerna att passa ihop bättre med prequel-filmerna, men nördarna klagade naturligtvis ändå.

Så en dag kom nyheten att Lucas till slut gett med sig och skulle ge ut originalfilmerna på DVD utan modifikationer, precis så som de varit när de visades på bio för första gången. Nördarna blev först jätteglada, äntligen skulle de få som de ville! Men snart började det dyka upp smolk i glädjebägaren. Tanken var ju att filmerna skulle föras över från de originalrullar som de spelades in på till DVD för bästa bildkvalitet och autencitet. Det visade sig dock att dessa originalband inte längre fanns! Lucas hävdade att han spelat över dem med någonting (Penny Arcade föreslog att det skulle vara med Andes favorit-TV-serie). Så i stället fick man ta det näst bästa, vilket visade sig vara Laserdisc-utgåvorna av filmerna. Personligen tycker jag inte det var en så väldans stor grej, men jag förstår att det kan vara irriterande att veta att det inte är de faktiska originalen man tittar på.

För några dagar sedan inhandlade jag Star Wars: Episod IV-DVD:n med denna sistnämnda oklippta originalversion (det bör nämnas att när filmen gick upp på bio hette den bara ”Star Wars”, inte ”Episod IV” eller ”A New Hope”). Redan när jag stod i affären insåg jag dock att det fanns ännu fler tecken på någon sorts märklig avsaknad av respekt från Lucasfilm gentemot denna utgåva. Det första som slår en är omslaget:

 

Tanken ska tydligen ha varit att återskapa en av de ursprungliga målade filmplanscherna (som syns på baksidan av fodralet) med hjälp av datorgenererade figurer och foton. Resultatet är dock (och det bör nämnas att detta är en fullständigt personlig åsikt från min sida) en besvikelse. Det ser nästan ut som någon sorts halvdassig piratkopia som någon slängt ihop i Photoshop på en kvart. Det stora problemet med omslaget är dock att de inte har återskapat rätt poster. Jag vet inte hur det är med er, men när jag tänker på den ursprungliga Star Wars-filmen, så tänker jag på följande poster:

 

Jag kan i och för sig erkänna att det möjligen skulle kunna ha varit svårt att hitta ett foto med Mark Hamill med öppen tröja och tvättbräda, eller med Carrie Fisher avslöjandes så mycket hud (det sistnämnda fick vi vänta tills Return of the Jedi med) men i så fall kunde de väl helt enkelt ha tagit den målade originalpostern och satt den på framsidan i stället? Eller har de blivit av med den också? Lucas kanske klippte sönder den och använde den som anteckningspapper när han skulle gå och handla i snabbköpet, vad vet jag?

Nåja, detta skulle inte ha varit ett så stort problem om det inte vore för nästa grej: Förpackningen. Filmen ligger i en helt vanlig DVD-förpackning, vilket naturligtvis inte är något problem. Men detta är bara Episod IV. Var är Episod V och Episod VI? Jo, dessa får man snällt köpa på DVD för sig. Tydligen ansågs de oklippta originalen av tre av de mest inflytelserika och omtyckta filmerna genom tiderna inte som tillräckligt viktiga för att ges ut tillsammans i en DVD-box.

Jaja, men låt oss då öppna lådan och ta oss en titt. Åhå, det är två DVD-skivor i förpackningen! Vad kan det tänkas finnas på dessa? Jo, tydligen var det oklippta originalet av Star Wars inte värt att ges ut på DVD för sig själv, man får också en skiva med den nya, ändrade filmen som fanns i Star Wars Trilogy-boxen, komplett med Han Solo som duckar, en datoranimerad Jabba the Hut och extra rymdskepp i slutstriden. Alltså, den versionen av filmen som var själva anledningen till att nördarna blev så arga och ville ha den oklippta versionen. Tack så mycket för det, Lucasfilm!

”Men Fredde”, frågar nu kanske någon läsare, ”är det inte bra att man får både den oklippta versionen och en klippta i samma förpackning, är den inte mer komplett då?” Detta är ett bra argument, men låt oss tänka efter lite. Anledningen till att jag och många andra köpte denna DVD var för att vi ville se den oklippta versionen. Detta innebär att vi bryr oss så mycket om Star Wars att vi gör skillnad på de olika utgåvorna av filmerna, dvs. att vi är nördar. Detta innebär i sin tur att vi, som Star Wars-nördar, med stor sannolikhet redan äger den klippta versionen i någon form, kanske i Star Wars Trilogy-boxen, kanske Special Edition-versionen på VHS (jag äger den senare, och skulle säkert ha köpt DVD-boxen med de klippta filmerna om jag inte vetat att det fanns en oklippt version). Så varför i hela friden skulle vi vilja betala för dem igen? ”Men Fredde”, frågar nu kanske samma läsare igen, ”alla är väl inte Star Wars-nördar, det finns kanske någon som bara är intresserad av den första filmen, och vill ha båda versionerna av denna?” Personligen är jag dock lite tveksam till detta. Tanken med den klippta DVD-filmen var bland annat som jag tidigare nämnt att få originalfilmerna att passa ihop bättre med prequel-filmerna. Är man intresserad av denna version är man uppenbarligen intresserad av alla Star Wars-filmer, och i så fall vore det väl mer troligt att man helt enkelt köper DVD-boxen med alla tre filmerna i stället för var film för sig?

Poängen är att anledningen till att folk vill köpa denna DVD är för det oklippta originalet, inte för den klippta versionen som redan finns att köpa för sig. Nå, den klippta versionen är väl åtminstone bara en bonus? Nej, tar man en närmare titt på skivorna ser man att skiva ett innehåller den klippta versionen, medan skiva två innehåller den oklippta. Skiva två, som det även står ”bonus disc” på. Så det oklippta originalet av filmen som ändrade hela filmbranschen, revolutionerade specialeffekts-makeriet, och gjorde miljontals människor till dedikerade nördar, är en liten bonus?!

När man tittar på skivorna noterar man också en annan sak. Minns ni omslaget som jag klagade på innan? På en av skivorna (men bara en) är den snygga filmplanschen som jag ville ha på omslaget tryckt. Och vilken av skivorna har förärats med denna? Just det, skiva ett, den med den nya klippta versionen. Skiva två, den lilla obetydliga bonusskivan med den lilla obetydliga originalversionen av filmen, har någon för mig okänd bild (som i och för sig är relativt snygg, mycket bättre än fodralets omslag). Jag får för mig att den är mycket nyare än originalplanschen, men kanske var den en del av någon gammal reklamkampanj eller något sådant?

Hur som helst går alla dessa saker samman för att ge känslan av att George Lucas, eller åtminstone Lucasfilm, inte har någon som helst respekt för den oklippta originalversionen. Jag har hört det ryktas att den enda anledningen till att de över huvud taget gav ut originalversionen på DVD var för att folk höll på och piratkopierade VHS-utgåvan av originalversionen, och George Lucas gillar ju, som Jönsson påpekade i senaste Nördcasten, pengar, och vill inte missa en chans att tjäna några extra slantar på sina tillgivna fans. Jag hoppas att så inte är fallet, men det skulle inte vara fruktansvärt förvånande om det var det. 

Men vet ni vad? När jag väl satte mig ner, lade ”bonusskivan” (grrr…) i DVD-spelaren och tittade på filmen, så gjorde det ingenting längre. Inledningstexten rullar utan ”Episode IV” eller ”A New Hope” längst upp, Han Solo skjuter först, Jabba lyser med sin frånvaro, och de enda specialeffekter man kan se är de som så mästerligt gjordes 1977, med smink, rekvisita, och massor med små rymdskeppsmodeller. Att se prinsessan Leias skepp bli jagat av en fasansfull Star Destroyer, med John Williams pampiga musik dånande runt en, är lika mäktigt nu som det var då. Star Wars var (och är) en bra film, det var därför den blev så populär, det var därför den skapade miljoner nördar som nu sitter på internet och klagar över detaljerna på DVD-skivor, och inget kan ta det ifrån den. ”The Force will be with you… always.”

Publicerat av Fredde 

6 reaktioner till “Ingen respekt för Star Wars

  1. Det är helt sjukt att jag precis har haft ett spontan-SW-marathon och sett mig igenom alla tre filmer i oklippt version och kommit fram till exakt samma sak som du avslutade med, Fredde. Han kan få skjuta först så många gånger han vill så länge jag kan krypa ned i soffan och se originalutgåvan när jag vill. The Force will be with you – always!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s