Vid Elronds rådslag i Rivendell medverkar inte bara huvudkaraktärerna utan även en rad andra representanter från deras respektive raser. En av dessa är Figwit.

Frodo is grea… WHO IS THAT!?

Så utbrast Iris Hadad när hon tittade på Peter Jacksons filmatisering av Sagan om Ringen. Det var då hon för första gången fick upp ögonen för alven som sedermera skulle döpas till Figwit. Det var när Frodo erbjöd sig att själv ta med sig ringen till Mordor som hon såg honom. Namnet är ett akornym, en förkortning av det som Iris utbrast (”Frodo is grea… WHO IS THAT!?” = Figwit)

Iris skapade en hel bakgrundshistoria till Figwit i sitt huvud medan hon korresponderade med en vän. Tillsammans skapade de hemsidan Figwit Lives! som en slags hyllning till alven som skämtsamt kallades för ”Legolas for the thinking woman”.

Figwits popularitet spred sig så på internet (som det gärna gör nuförtiden) att Peter Jackson valde att inkludera honom i Sagan om Konungens Återkomst. Han fick till och med en replik. I eftertexterna kallades han dock bara för Elf Escort.

Det kanske mest humoristiska i hela historien är att Figwit spelas av den Nya Zeeländske komikern och musikern Bret McKenzie som senare skulle bli känd som ena halvan av komiker/musikerduon Flight of the Conchords. Ett av många återkommande skämt i deras egen TV-serie bygger på att ingen vet något annat om Nya Zeeland än att Jacksons Sagan om Ringen-filmer spelades in där.

McKenzie har påpekat vid flera tillfällen att han är smickrad över den uppmärksamhet han fått på grund av en så liten statistroll i ett så stort projekt. Hans fru har gjort en dokumentärfilm om fenomenet (såklart döpt till Frodo is Great… Who is That?!!) som skämtsamt påstår sig visa tittaren sanningen bakom McKenzie.

Det är inte varje gång som nördarna har makt nog att ändra så i fenomenet de älskar så att fanfiction blir till kanon. Figwit är inte bara veckans nördfavorit, han är vid allra högsta grad vid liv! Figwit Lives!

Publicerat av Jönsson

En reaktion till “Veckans nördfavorit – Figwit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s