Vilka droider spelas av samma människa? Vem spelar både skurk och snäll? Vem spelar olika roller i varje film i originaltrilogin? Var kan man se mannen bakom Jar Jar Binks i icke datoranimerad form?

Faktum är att i princip alla Star Wars-filmer har en eller flera dubbelroller. De flesta är statister men ett gäng av dem har talroller också. Med den här artikeln tänker jag kasta lite ljus på ett par av dem.

Först och främst ska vi tala om Jack Purvis. Den ende man som spelat olika roller i varje Star Wars-film han medverkat i. Och inte bara olika roller utan olika raser också. Purvis var dvärg och god vän med kollegan Kenny Baker (R2-D2), som övertygade honom att medverka i den första Star Wars-filmen (senare kallad A New Hope). Första rollen blev som en jawa (i eftertexterna kallas han till och med för Chief Jawa). Det ska dock tilläggas att en annan skådespelare påstår sig spela just denna jawa men Lucasfilm förnekar detta. Purvis återvände i Empire Strikes Back för att spela ugnauten Ugloste (i eftertexterna kallad Chief Ugnaut) och efteråt i Return of the Jedi som ewoken Teebo. Purvis kan även ses som liten människa på gatorna i Mos Eisly i A New Hope.

En annan kille som har flera olika roller är Silas Carson. Faktum är att han spelar fyra olika figurer varav tre är av olika raser och samtliga har repliker. Roll nummer ett är rollen som han sökte från början. Den i efterhand namngivna piloten Antidar Williams som transporterar Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi till Naboo i början av The Phantom Menace. George Lucas lär ha tyckt om honom så mycket att han fick äran att inte bara spela en av filmens skurkar, nämligen Nute Gunray utan även jediriddaren Ki-Adi Mundi.

Bägge två medverkar och talar i samtliga delar av prequeltrilogin. Carson spelade även senatorn Lott Dodd (representant för Nemoidia och rasfrände med Nute Gunray) i The Phantom Menace. Dodds röst görs dock av någon annan.

De nästa två dubbelrollerna på listan görs av två (i Star Wars-sammanhang) lite mer kända skådespelare. Först ut är Kenny Baker – mer känd som R2-D2. I Return of the Jedi spelar Baker även Paploo, ewoken som stjäl en Speeder Bike från imperiets trupper för att avleda uppmärksamheten från rebellerna. Det senaste jag hörde om Baker var att han drabbats av en ”mystisk sjukdom”. Förhoppningsvis har han återhämtat sig.

Näste man ut är Anthony Daniels, mannen bakom C-3PO (och min personlige hjälte). Förutom ”Threepio” spelade Daniels även kommunikationsdroiden CZ-3 när den syntes vandra runt i Mos Eisley i A New Hope.  Daniels hade nästan glömt bort denna extraroll när han upptäckte den på ett spelkort från Star Wars CCG (ett strategispel från Decipher). Daniels blev upprörd när han upptäckte att de bytt droidens namn från ”White Pointy Face” (som Daniels kallade honom) till CZ-3. Daniels föredrog ”White Pointy Face” framför ”Threepio” då den förstnämna hade en större torsoplåt vilket tillät Daniels att andas (något han hade lite svårt med innuti Threepio). Förutom dessa två droider har Daniels även en tredje roll som Dannl Faytonni, en människa som syns i bakgrunden i både Attack of the Clones och Revenge of the Sith. Faytonni syns tillsammans med sin polare, Achk Med-Beq, som spelas av Ahmed Best – bättre känd som Jar Jar Binks.

I en Star Wars-serie som utspelar sig mellan episod II och III försökte Faytonni och Med-Beq lura C-3PO och Jar Jar Binks (vilka annars?) och stjäla senator Amidalas skyttel. De lyckades inte.

En annan skådespelare som gjort sig mer känd bakom en mask är Jeremy Bulloch, också känd som Boba Fett. I Empire Strikes Back spelade Bulloch inte bara alla Star Wars-nördars favorit utan även Lieutenant Sheckil, officeraren som använde Leia som mänsklig sköld på Cloud City.

Bulloch fick även medverka i Revenge of the Sith, den här gången som Jeremoch Colton – piloten som styrde Bail Organas skepp, Tantive IV. Detta var första gången som Bulloch själv fick tala i en Star Wars-film (förutsatt att man inte räknar hans halvhörda ”What the…!?” och skriket innan han Sarlaccen äter upp honom). Bobas röst gjordes av Jason Wingreen i Empire Strikes Back innan den dubbades om av Temuera Morrison (bättre känd som Jango Fett) till DVD-släppet av originaltrilogin. Boba ska ju vara en klon av Jango så det borde väl stämma, va?

Sist men inte minst på dagens lista ser vi Warwick Davis – mer känd som ewoken Wicket. Inte nog med att Davis spelade Wicket i Return of the Jedi och ewokernas båda egna långfilmer (mer om dem i en senare artikel) så spelade han även Anakin Skywalkers rodianske kompis Wald, en i podrace-publiken och en gatuförsäljare i Mos Espa. Samtliga i The Phantom Menace. I samma film spelade han även Yoda vid ett tillfälle då det krävdes att Yoda skulle gå.

Publicerat av Jönsson

En reaktion till “Dubbelroller i en galax långt, långt borta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s