Denna vecka ger vi titeln nördfavorit till en svensk uppfinnare som tyvärr inte fått det lyckliga liv som man kanske skulle kunna tro. Denna uppfinnare heter Håkan Lans.

Håkan Lans utvecklade i sin relativa ungdom ett system för att kunna visa fyrfärgsgrafik på datorer och denna uppfinning fick han patent på. Dock började ett antal företag senare att använda sig av samma teknik när de utvecklade sina grafikkort och när Håkan Lans fick reda på detta valde han att stämma företagen pga att de använt hans teknik utan att betala lincenser. Stämningarna skulle gå som en dans på rosor för Håkan Lans om det inte vore för en sak: Lans advokater hade stämt företagen i fel namn!

Tydligen hade advokaterna stämt företagen i Håkans Lans egna namn, dvs privatpersonens namn, när patentet egentligen tillhörde Lans företag, Uniboard AB. Denna till synes lilla detalj gav dock att det inte blev någon fällande dom, och istället för att Lans fick de miljoner kronor som han tyckte sig förtjäna, blev han istället dömd till att betala rättegångskostnaderna, vilka givetvis var av astronomiska summor.

En rosenrasande Lans kickade sina advokater och satte igång med den mödosamma processen att få beslutet omprövat för att inte verkställa en personlig konkurs. Efter många års möda fick han det, men domen löd detsamma: ingen fällande dom och inga pengar till Håkan Lans. Men nu kom nästa stora bakslag.

Under 2008 stämde företagen som blev stämda av Håkan Lans, Håkan Lans. Alltså, företagen stämde Lans för att han inte ännu betalat de rättegångskostnader som han blivit dömd att betala, så just nu har Håkan hamnat i Limbo, en rättegångsprocess som aldrig tar slut, och som inte får ta slut eftersom det skulle innebära enorma skadestånd. Man behöver knappt nämna att Håkan Lans är bitter. Så här sade han till DN i mars 2007:

Jag har ägnat all vaken tid i tio år åt rättsproccessen. Trots att jag använder all min tid betalar jag mellan en halv miljon och en miljon i månaden för advokater.

Håkan Lans är en nörd som har hamnat i kläm. Istället för att fortsätta utnyttja sina nördkunskaper har han varit tvungen att tillbringa otroligt mycket tid i rättsalar och han kan troligtvis mer om juridik än datorer vid det här laget. Så låt oss höja glasen för Håkan och önska honom lycka till, det är han värd.

P.S Håkan har även stämt sina egna advokater.

Publicerat av Ande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s