Vi har tidigare här på MSO tagit upp superhjälten Aquaman som en nördfavorit, och jag nämnde i kommentarerna då att denne faktiskt är en blek kopia av en annan superhjälte från 40-talet påhittad av DC Comics huvudkonkurrent, Marvel Comics. Denne karaktär heter Namor men går för det mesta under namnet Sub-Mariner. Det är svårt att inte jämföra Namor med Aquaman när man pratar om honom, så det är precis det jag tänker göra. En jämförelse visar att i stora drag så är Aquaman en jävla fjolla jämfört Sub-Mariner. Jo, du läste rätt.

Till att börja med är Aquaman i huvudsak en ganska så snäll och hjälpsam herre som ständigt hjälper både fiskar och människor (förutom möjligen den där perioden på 90-talet när han hade skägg och krok, men det ses ju av de flesta nördar som undantaget som bekräftade reglen). Namor, däremot, tar inte skit från någon, speciellt inte från några mesiga landbor. Faktum är att den allra första serien med honom handlar om när han förbereder en invasion av USA och beger sig upp över ytan för att rekognosera lite. Under detta demolerar han ett kraftverk, snor kläderna från en uteliggare, räddar en kvinna från att brinna upp men bestämmer sig sedan för att kidnappa henne, och när poliserna försöker stoppa honom kastar han en bil på dom innan han dyker ner under havet (två poliser lyckas dock rädda kvinnan, men inte utan att en av dom får offra livet). Hur många som dog under detta första ”äventyr” är oklart, men de inkluderar säkerligen ett flertal arbetare vid kraftverket, minst en läkare, och ett okänt antal poliser som krossades av bilen.

Senare blir Namor en smula mer snäll och jävlas bara med nazister och dylikt. Men i ett annat spännande äventyr beger han sig upp till ytan för att hitta radium, som behövs för att bota en sjukdom som plågar hans undersåtar i Atlantis (likt Aquaman är Namor kung över detta undervattensrike). Han finner att några elaka tjuvar snott radium från ett sjukhus, så han jagar ikapp deras ubåt (det visar sig att tjuvarna är nazister, förståss) bankar skiten ur en haj och kraschar sedan ubåten på botten av havet. Men ger han tillbaka radiumet till sjukhuset? Inte då, han snor alltsammans själv för att hjälpa sitt eget folk. Den huvudsakliga poängen med Sub-Mariner är att han i grund och botten inte bryr sig ett piss om människorna och deras problem, åtminstone så länge dessa inte stör honom och hans folk.

Hur är det med superkrafterna då? Aquamans krafter är att han kan simma bra, är någorlunda stark, och kan kommendera fiskar och andra undervattensvarelser. Namor kan naturligtvis allt detta, men utöver det kan han flyga, är relativt osårbar, och har då och då använt en speciell radarsyn för att se osynliga saker (till exempel Invisible Girl, som han ofta försöker sno från Mr. Fantastic, och ofta varit nära att lyckas med då han är en sexig karlakarl, inte någon nördig gummigubbe). Egentligen använder han inte sin förmåga att kommendera fiskar så värst mycket, då han för det mesta kan lösa de problem han stöter på med sina egna knytnävar. Och när han väl kallar på någon undervattensvarelse för att få jobbet gjort (till exempel när han skulle anfalla New York för att han var lite sur på mänskligheten just då) ropar han inte på något mesigt fiskstim eller tramsig val. Han tar fram ett stort horn, simmar ner på botten av havet och manar fram någon Jack Kirby-påhittad urtidsvarelse, till exempel den enorma Giganto.

Och slutligen, är det inte mer manligt att gå ut i strid helt naken sånär som på ett par badbrallor än i någon sorts orange-grön utstyrsel?

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Veckans nördfavorit – Sub-Mariner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s