Shigeru Miyamoto skapade Mario. Detta borde vara nog för att göra honom till en nördfavorit. Men inte nog med det: Han skapade även Zelda, Star Fox, Pikmin och en himla massa andra kända Nintendo-figurer. Faktum är att man kan säga att Miyamoto var ansvarig för att ha räddat hela TV-spelsmarknaden från undergång. När Atari brakade ihop på 80-talet var det många som trodde att TV-spel därmed skulle vara en övergående fluga. Men sedan dök Nintendo upp med sin NES och återpopulariserade TV-spel, mycket tack vare Mario, Zelda, och andra skapelser av Shigeru Miyamoto. Detta borde vara nog för att göra honom till en nördfavorit.

 Men Miyamoto är inte bara mannen bakom den moderna TV-spelsmarknaden. Han är också en oerhört skön snubbe. Många andra kända spelskapare, till exempel John Romero, kan vara väldigt egotrippade och självgoda (vilket de i och för sig ibland har en viss rätt att vara om de har gjort tillräckligt bra spel). Miyamoto verkar dock alltid vara mycket snäll och trevlig, ibland nästan lite tystlåten och blyg av sig. Han syns ofta med sitt karakteristiska leende på läpparna, och när han pratar om sina spel gör han det med en genuin entusiasm som lätt smittar av sig (faktum är att det var tack vare denna entusiasm som han en gång i tiden blev anställd av Nintendo, även om de då inte riktigt visste vad han skulle få för arbetsuppgifter). När andra spelskapare uppför sig som tuffa rockstjärnor är Shigeru Miyamoto snarare en snäll, ibland lite lustig och underlig, farbror som väldigt gärna vill att du ska lyssna på hans skojiga och spännande historier om lustiga rörmokare och hjältemodiga alvpojkar och tuffa rymdrävar. Och detta är mer än nog för att göra honom till en nördfavorit.

 Här kommer ett litet filmklipp där han berättar om ursprunget till Miis på sitt oefterhärmliga muntra vis, som man känner av även om det är en tolk som pratar på engelska:

Fast det förstås, det kanske är något suspekt med honom ändå…

Publicerat av Fredde 

4 reaktioner till “Veckans nördfavorit – Shigeru Miyamoto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s