Jag har märkt en oroande tendens på hemsidor och i tidningar dedikerade till retro-spelande (speciellt insändarsidan till Retro Gamer, en aldrig sinande källa av gnälliga gamla spelnördar), en tendens till att klanka ner på moderna spel och säga att inget spel till nuvarande konsoler kan jämföras med ”klassikerna” från ”den gamla goda tiden”. Argumenten för detta brukar röra sig kring att moderna spelskapare bara är stora, opersonliga företag som pumpar ut oorginella FPS och sportspel (tänk Electronic Arts), medan spelskaparna på 80-talet minsann alla var entusiastiska hemmaprogrammerare med makalösa konstnärliga ambitioner som skapade storverk i 8 bitar. På den tiden fanns det massvis med nyskapande och originella genrer medan det nu för tiden bara finns blodiga Grand Theft Auto-kopior och spel som ersätter substans och djuphet med flådig grafik.

Garvade spelnördar (vilket jag gärna vill tro inkluderar undertecknad) vet dock att detta bara är trams. Det finns massvis med skitdåliga gamla spel från ”den gamla goda tiden”, spel som för det mesta dock ignoreras, ses på med extremt tjocka nostalgiglasögon eller försvaras med argument som ”det var före sin tid” och ”på den tiden fick man kämpa för att komma någonstans i ett spel, inte bara bli hålld i handen hela tiden” av retronördarna. Den berömda spelkraschen på 80-talet var ju faktiskt resultatet av ett överflöd av rent skräp på spelhyllorna. Och visst fanns det stora opersonliga spelföretag även då, klassiska spelskapare som Atari och Nintendo anklagades ofta för monopolistiska tendenser och skumma sätt att göra affärer. Argumentet att spelgenrerna var fler ligger det en viss sanning i, men det var egentligen mest för att man ännu inte riktigt var säker på vad som kunde bli ett bra spel och kastade saker mot väggen för att se vad som fastnade. Många ”nyskapande” spel är i dag fullständigt bortglömda eller ses bara som historiska kuriositeter, och det finns för det mesta en anledning till det; ingen vill spela det spännande livet som aktiehandlare eller utomjording som trillar ner i hål hela tiden. Med detta inte sagt att det bara dök upp nyskapande spel, för varje Pong eller Street Fighter eller Dragon Quest fanns det högvis med ”TV Tennis” (som Pong, fast med annat namn!) eller ”Fighter’s History” (som Street Fighter, men karaktärerna har hattar!) eller ”Glory of Heracles” (som Dragon Quest, men i antikens Grekland!).

Och de som hävdar att spel nu för tiden inte är originella och bara handlar om blod och våld och snusk (inte för att det måste vara något fel på det) verkar inte ha spelat Shadow of the Colossus eller Phoenix Wright eller Super Mario Galaxy eller Pokémon eller Katamari Damacy eller Little Big Planet eller Freshly Picked: Tingle’s Rosy Rupeeland eller… Ja, ni fattar.

 Jag är inte av den åsikten att spel var bättre förr. Jag är dock inte heller av åsikten att spel var sämre förr. Jag tycker att spel var lika bra förr. Och det borde du också tycka.

Publicerat av Fredde 

7 reaktioner till “Det var inte bättre förr

 1. Det finns ju en charm med gamla spel som är svårslagen och dessutom är nostalgikänsla också viktigt.

  Men jag håller med. Det är väl snarare så att spelbranchen har fått sin populärkulturgenre som kan uppfattas som hemskt dålig av inbitna gamla spelnördar. Man skulle kanske kunna jämföra med musikindustrin där skiten som spelas på radion är det folk hör mest, vilket gör att gamla farsor och rockers ständigt klagar på dagens dåliga musik, medan ”musiknördarna” (läs: väldigt många av dagens ungdomar) vet att man måste titta bakom de massmediala artisterna för att hitta bra och nyskapande musik, som det för övrigt finns jättemycket av. Det fanns ju fullt av skitmusiken även på pappornas tid, t.ex. dåliga soulband som alla kopierade varandra etc.

 2. En utmärkt jämförelse. Och det faktum att spel nu kan delas in i populärkultur och mer obskyra skapelser borde väl vara ett positivt tecken, att de liksom har mognat lite som medium?

 3. Tja, positivt och positivt, snarare än bekräftelse på att spelbranschen tillhör de stora aktörerna tillsammans med film, musik och böcker som alla följer samma mönster. Det är ju bra, eftersom det satsas mer på de branscherna, men samtidigt får ju spel som kanske inte förtjänar det, oförskämt mycket uppmärksamhet vilket jag tycker att det är värt att kritisera.

  Det är klart att ett företag som har råd med mer marknadsföring förtjänar att synas mer, men på köpet kommer det också en del smutsiga affärer, t.ex. företag som vägrar skicka ut recensionsex till tidningar som inte sätter spelet på förstasidan etc. Jag kommer att skriva en artikel om det när jag fått ihop ett par fler mailintervjuer.

  Men jag tror nog att du har rätt, det är ett tecken på att spelindustrin har mognat vilket jag tror är en positiv sak.

 4. Principen att 90% av allt är skit gäller för alla medier. Spel säljs till största del på sin marknadsföring och inte på innehållet, vilket innebär att det inte finns någon korrelation mellan spelens kvalitet och hur bra de säljer; 90% av alla populära spel är också skit.

  Folk i allmänhet har dessutom enormt dålig smak, vilket innebär att de stora aktörerna med få undantag gör spel som är, om än tekniskt fulländande, väldigt dåligt designade.

  Jag tycker faktiskt vi har all rätt att säga att spelen var bättre förr. Jag var 11 år 1998…
  http://en.wikipedia.org/wiki/1998_in_video_gaming#Notable_releases

  Det är nog väldigt få som inte kan hitta några av sina absoluta favoritspel på den listan.

  Kan ju vara en slump, men under några år i mitten av 90-talet släpptes väldigt många bra spel. Av vilka många är lika roliga att spela idag.

 5. I och för sig verkar de som gnäller mest om att det var bättre förr tycka att det var under mitten av 90-talet som det började gå utför, och att det var 80-talet som var den gamla goda tiden. Men jag antar att 90-talet har börjat ses som ”retro” nu för tiden (vilket faktiskt får mig att känna mig lite gammal).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s