TV-serien Twin Peaks är känd för sina många märkliga och excentriska karaktärer, men ingen av dem är så märklig eller excentrisk som FBI-agenten Dale B. Cooper (spelad av Kyle MacLachlan). Efter ett mystiskt mord på Laura Palmer i den lilla hålan Twin Peaks skickas Cooper dit för att leta reda på mördaren. Detta visar sig vara lättare sagt än gjort då nästan ingen av stadens invånare har helt rent mjöl i påsen. Cooper finner dock snabbt att mordet har flera likheter med ett annat ouppklarat mord han jobbat på, och tillsammans med den lokale polisen Harry S. Truman börjar han nysta ut den komplicerade komplotten.

Coopers främsta fördel är hans muntra humör; det är ytterst sällan som han blir arg, ledsen eller allvarsam, för det mesta traskar han fram med ett leende på läpparna och någon snärtig kommentar på gång. Detta kan ha att göra med att han snabbt blir fullständigt förälskad i staden Twin Peaks. Han älskar lukten av träden i skogen, han älskar den gemytliga befolkningen (onda hemligheter till trots), han älskar den allmänna småstadsstämningen, och han älskar speciellt stadens makalöst goda körsbärspaj och ännu godare kaffe.

Cooper har en hel del lustiga egenheter. Han talar ofta i sin bärbara bandspelare till en person vid namn ”Diane” om vad som händer i fallet eller bara om tankar han har i allmänhet. Hans detektivarbete är i huvudsak baserat på intuition och diverse underliga drömmar han får (vilket han hävdar är ett resultat av hans intresse för Tibet). Snart börjar han bjuda in diverse andra FBI-agenter till staden, och dessa visar sig vara minst lika märkvärdiga som han själv. Truman och de andra får snart handskas med den barske och cyniske rättsläkaren Albert Rosenfield, den halvdöve Gordon Cole som ständigt pratar med mycket hög röst för att göra sig hörd och Denise Bryson, som tidigare hette Dennis. Cooper själv ser förstås på dessa med sin sedvanliga humor och förmåga att inte förvånas av någonting alls.

Så överlag är Dale Cooper en väldigt skön snubbe som nästan aldrig kommer ur balans, och skulle han göra det så är det bara att bege sig ner till Mar-T och beställa ”a damn fine cup of coffee!”

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s