Jag tycker det är något märkligt att TV-spelskonsolen Game Computer verkar ha fallit i glömska bland många spelnördar. Det kan i och för sig ha att göra med att Nintendo hade dominans på spelmarknaden under 80-talet, men med tanke på de många utmärkta spel som gavs ut till Game Computer så är det synd och skam att den inte fått mer uppmärksamhet. Redan det tidiga Cosmic Gate från 1984 (en konvertering av arkadspelet med samma namn) visade tecken på framtida storhet hos utvecklaren Tomato, och den senare uppföljaren Star Prince är fortfarande ett av de bästa klassiska shoot ‘em up-spelen någonsin.

Sedan har vi ju karaktären som nästan kan beskrivas som Game Computers maskot, dess motsvarighet till Mario: Haggle Man. Spelen Robot Ninja Haggle Man, Robot Ninja Haggle Man 2 och Robot Ninja Haggle Man 3 är alla plattformsspel som håller än idag, med innovativa sätt att ta kål på fiender och text som naturligtvis blev dåligt översatt till engelska och därmed fortfarande leder till ett och annat skratt (”Your adventure is not end!”). Undrar om man kan hoppas på att skaparna, spelföretaget Gears, kan tänka sig en modern remake, likt Mega Man eller Binoic Commando?

Och för de som spelat dem anses nog spel som Guadia Quest och till och med Rally King som klassiker som står sig väl mot NESens motsvarigheter. Det är som sagt synd att det inte är många som känner till Game Computer, kanske har det att göra med att den enda speltidningen som uppmärksammade den när det begav sig var den tämligen obskyra GameFan Magazine (inte att förväxla med den betydligt senare Diehard GameFan Magazine).

Det finns dock hopp i sikte, företaget XSEED Games har gjort en samlingsvolym av de bästa Game Computer-spelen till Nintendo DS, kallad Retro Game Challenge. Jag har själv inhandlat ett ex och kan varmt rekommendera det till alla med intresse för retro-spel, eller bara bra spel i allmänhet. Och om tillräckligt många köper den så kommer kanske även uppföljaren att släppas i väst, med spel till både Games Computer och dess uppföljare, Super Game Computer, och även en del konkurrerande konsoler såsom ENTER-M2000 och MASA-X.

Men om ni ursäktar mig så ska jag nu gå och läsa lite gamla hederliga silver age-serier med The Sentry och lyssna på några Spinal Tap-skivor. Glöm inte Game Computer, det är en av de bästa konsolerna som ingen verkade bry sig om.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s