Det kanske absolut viktigaste i TV-spel är att trycka på knappar, och ofta är det också viktigt att trycka på knappar snabbt. Om du kan få ditt rymdskepp att avfyra massor med skott i hög hastighet har du större chans att klara dig igenom ett typiskt shoot ‘em up, och alla som spelat Metal Gear Solid minns säkert med fasa tortyrsekvensen där man var tvungen att hålla liv i Solid Snake genom att hamra snabbt som attan på en knapp. Det är därför Takahashi Meijin (fast det är bara ett ”artistnamn”, egentligen heter han Toshiyuki Takahashi), även känd som Master Higgins, är en sådan legend. Han kunde nämligen, hör och häpna, trycka på en knapp 16 gånger i sekunden. Nu för tiden är han inte i lika bra form och kommer ”bara” upp i 12-13 tryck i sekunden.

Takahashi Meijin började jobba som programmerar på spelföretaget Hudson Soft under det glada 80-talet, men blev snabbt en stor kändis bland japanska spelnördar när han började dyka upp på reklamevenemang för Hudson-spel och visade upp sina makalöst snabba fingrar. Så som lätt händer i Japan blev han en superkändis och dök upp i diverse reklamfilmer, serier, etc., och naturligtvis även i ett flertal av Hudsons spel. Mest känt är nog Adventure Island-spelen (som har en relation till Wonder Boy-spelen som är alltför komplicerad för att ta upp här), där han är huvudperson och springer runt i keps och lövkjol och slänger stenyxor på diverse monster. När dessa spel dök upp i väst kallades huvudpersonen i stället ”Master Higgins”, då det säkert var ytterst få som hört talas om Takahashi utanför Japan. En annan intressant sak är att han låg bakom ”turbo-knappen” som finns på diverse spelkontroller nu för tiden, eftersom han tyckte det var jobbigt att behöva trycka på en knapp jättesnabbt i stället för att bara hålla ner den. Hudsons ursprungliga turbo-kontroller kunde avfyra 15 skott i sekunden om man höll knappen nere, Takahashi ville inte att den skulle komma upp i 16 då det ju var hans talang.

Trots att hans kändisskap har minskat något jobbar han fortfarande för Hudson och dyker fortfarande upp i diverse spelsammanhang för att trycka på knappar. Det har även dykt upp en liten ”fingertränare” (som syns i filmen ovan) från Hudson som kan användas för att mäta hur många tryck man kommer upp i på 10 sekunder, naturligtvis med målet att nå upp till 160. Här är en webb-version av den. Hur snabbt kan du klicka på knappen på 10 sekunder?

 

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Veckans nördfavorit – Takahashi Meijin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s