De flesta nördar känner nog till att Gary Gygax (som avled förra året) var skaparen av Dungeons & Dragons, och därmed i princip rollspel i allmänhet. Det är dock viktigt att veta att han inte var ensam i detta, utan samarbetade med en annan spelpionjär vid namn David Lance Arneson, för det mesta bara kallad Dave Arneson. Då denne också avled nyligen (den 7 April 2009) kan det vara på sin plats att berätta om hans viktiga bidrag till rollspel, och därmed också många datorspel och andra nördmedier som är besläktade med rollspel.

Arneson var intresserad av att hitta på regler för att simulera olika sorters krigsscenarion med miniatyrer, bland annat för sjöslag. År 1970 började han hitta på ett spel kallat Blackmoor i vilket ett antal personer (var och en styrd av en spelare, till skillnad från de flesta krigsspel där en spelare styr en hel armé) hamnar i en fantasyvärld (titelns Blackmoor) och måste utforska grottor, slott och andra ställen befolkade av diverse monster. Problemet var att reglerna för strid var väldigt enkla, man använde sten sax och påse för att avgöra vem som vann. Samtidigt som detta pågick hade Gary Gygax utvecklat ett krigsspel kallat Chainmail med regler för sådana saker som ”hitpoints” och att slå tärningar för att avgöra vem som vann i strider. De två bestämde sig för att slå samman sina idéer och skapa The Fantasy Game, som när det väl publicerades fick namnet Dungeons & Dragons. Och resten är, som man brukar säga, historia. Tyvärr lämnade Arneson senare TSR, företaget som publicerade Dungeons & Dragons, efter gräl om royalties och annat. Han fortsatte att jobba med rollspel, datorspel och närliggande saker fram till sin död, samtidigt som han arbetade som lärare.

Så nästa gång du spelar en hjälte på väg ner i en grotta för att dräpa en drake, eller bara utforskar en fantastisk fantasivärld på jakt efter äventyr och skatter, vare sig du gör det med hjälp av papper och tärningar, vid en dator eller en TV-spelskonsol, minns mannen som kom på idén om att man kunde göra detta, och som spred den till miljontals nördar världen över.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s