Star Wars är kanske den science fiction-historia som är mest känd för sina rymdskepp, stora som små. Här finns X-Wings och TIE-Fighters och Millenium Falcon och Dödsstjärnor och massvis med andra minnesvärda farkoster. Personligen tycker jag dock att det mest definitiva och minnesvärda rymdskeppet i Star Wars är en Star Destroyer som enligt diverse Expanded Universe-material går under namnet Devastator.

En gång berättade en internet-kompis till mig på ett forum om när hon som liten såg Star Wars: A New Hope (eller bara Star Wars som den hette då) för första gången på bio. Där satt hon i en mörk biosalong och ser ”A long time ago in a galaxy far, far away…” på bioduken. Sedan brakar plötsligt John Williams musik igång, och en konstig text om inbördeskrig och rebeller och hemliga planer och prinsessor rullar förbi. När det är färdigt tystnar musiken, och Tatooine uppenbarar sig. Sedan ökar musiken i tempo och man börjar höra laserstrålar runt omkring sig, och ett litet vitt rymdskepp flyger fram, skjutande mot någonting bakom sig. Och sedan… HERREGUD, VAD ÄR DET DÄR?!

Det hade gjorts många science fiction-filmer innan Star Wars. Det hade gjorts många science fiction-filmer med äventyr och action och mysko rymdskepp. Men när folk såg Star Wars för första gången var det just när Devastator rullar in från ovan, samtidigt som musiken och laserkanonerna mullrar, som de insåg att det här var något alldeles extra som de aldrig sett förut. Visst, många av de senare rymdskeppsscenera i filmen är kanske mer tekniskt imponerande, men det var Devastator som satte tonen för vad som komma skulle.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s