Just det! Den här veckan har vi alltså två nördfavoriter och det är inte vilka favoriter som helst. Det är två amiraler. Ackbar och Piett ledde båda varsin flotta i den episka striden vid Endor i Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (Ja, jag är så nördig att det inte räcker att skriva Return of the Jedi). Ackbar var rebellalliansens lugna och samlade ledare och Piett stod för medkänslan i rymdimperiet.

Admiral Firmus Piett sågs för första gången i The Empire Strikes Back, då som kapten på Darth Vaders flaggskepp Executor under Admiral Ozzels befäl. Ozzel gjorde misstaget att inte tro på Pietts teori om att rebellerna gömt sig på isplaneten Hoth och fick sig en reprimand av Vader. När Vader till slut tröttnade på Ozzel fick Piett ta över som Admiral (”You are in command now, Admiral Piett”). Han fortsatte som amiral fram till slaget vid Endor, då han mötte sitt öde när Executor krashade in i Dödsstjärnan.

Piett är den ende av rymdimperiets officerare som överlevde mer än en film (om man borträknar att Tarkin har en liten cameo i slutet på Revenge of the Sith). Detta på grund av att han blev så populär bland fans efter Empire Strikes Back att George Lucas skrev om manuset till Return of the Jedi bara så att Piett kunde få vara med. Att Piett (förnamnet Firmus är ett senare påhitt – det är latin och betyder pålitlig) blivit så populär beror i mångt och mycket på mannen som spelade honom, Kenneth Colley (också känd för ett kort inhopp som Jesus i Life of Brian). Colley bestämde sig för att spela Piett som människa snarare än vilken ond officer som helst. Han ansåg att det kändes mer äkta om Piett tilläts känna ånger för de saker han tvingas göra i tjänsten. Piett är inte en allt igenom ond man, men han står upp för det han tror på och han är ingen dessertör. Han vill hålla ordningen som den är. Det är lätt att glömma att stora delar av galaxen (i Star Wars alltså) är en del av rymdimperiet och att många soldater förmodligen mönstrat precis som vi gör när det är dags för lumpen. Man ska inte läsa allt för mycket in i sådanahär saker men det är fint att se att någon inom imperiet faktiskt verkar bry sig. Om än bara litegrann.

Ackbar är en Mon Calamari från planeten med samma namn. De ser ut litegrann som bläckfiskar i människokroppar. Ackbar (han har inga fler namn, men ordet akbar är arabiska och betyder stor eller betydelsefull) var, precis som Piett, en tidig favorit för mig när jag var yngre. Jag vet inte varför jag tyckte så mycket om Ackbar, kanske är det bara för att han ser väldigt snäll ut.

Böcker och serier som skrivits i efterhand har förklarat att Ackbars folk hölls som fångar av Grand Moff Tarkin innan de fritogs av rebellerna någon gång innan A New Hope och att Ackbar efter det övertygade sitt folk att ansluta sig till alliansen. De försåg rebellalliansen med stora och kraftfulla rymdkryssare till det stora slaget vid Endor och Ackbar själv ledde striden från sitt eget, kallat Home One.

Det som folk allra mest förknippar med Ackbar är hans odödliga replik ”It’s a trap!” vilken han utbrister när han inser att de alla blivit lurade. Detta har senare blivit en riktigt uttjatad mem på internet, men de flesta som känner till Ackbar vet att han är riktigt häftig. Det kräver en hel del av en regissör och en manusförfattare för att inte tala om en skådespelare för att få en biopublik att acceptera att en brun bläckfiskman sätter sig lugnt tillbaka i sin officersstol och tar ett tacksamt andetag efter att han precis vunnit en stor strid. Sanningen är att de lyckades så bra att den lilla snutten kan vara min favoritsnutt i hela Return of the Jedi. Det fanns planer på att byta ut bilderna på Ackbar i Return of the jedi mot nyinspelade bilder med en mycket mer avancerad mask. Lyckligtvis blev det aldrig något av det. Phew.

Piett och Ackbar är två riktigt ädla bifigurer från Star Wars-filmerna. De flesta fans känner till dem och om jag fick välja skulle de hamna högt upp på listan över bästa bakgrundsfigurer. Därför är dessa ädla kombatanter veckans nördfavoriter.

Publicerat av Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s