För några dagar sedan rapporterades det en chockerande nyhet: Spelföretaget 3D Realms har stängt ner, och detta innebär i sin tur att spelet de hållit på att utveckla, Duke Nukem Forever, troligtvis har nått sitt slutgiltiga öde.

För de som hängt med i spelbranschen är Duke Nukem Forever något av en legend, tack vare sin makalöst långa utvecklingstid och återkommande löften om att ”det är snart klart”, vilket senare ersattes med de odödliga orden ”It’s done when it’s done”. Först verkade det vara en lovande uppföljare till klassikern Duke Nukem 3D, sedan ett spel med irriterande förseningar, sedan punchlinen i diverse skämt om försenade spel, sedan ett uttjatat skämt, och till slut var det bara direkt pinsamt för alla inblandade. Nyheten om att spelet nu helt lagts ner är troligtvis en lättnad för många, men personligen tycker jag det är lite av en besvikelse. Även fast det var det mest väntade slutresultatet skulle jag ha föredragit någon av de andra möjligheterna (listade i ordning av trolighet): 

  1. Spelet släpps, är medelmåttigt, och glöms bort.
  2. Spelet släpps inte, och utvecklingstiden fortsätter i all evighet.
  3. Spelet släpps, visar sig vara värt sin utvecklingstid och blir en av de bästa spelklassikerna någonsin.

Alternativ 2 hade nog varit det mest underhållande. Men allt hopp kanske ändå inte är ute. Företaget Take-Two som skulle publicera Duke Nukem Forever har sagt att de fortfarande äger rättigheterna till spelet, även om de för tillfället inte tänker göra något med dom. Det bör också nämnas att Duke Nukem som spelkaraktär kanske inte är helt död, faktum är att sedan Duke Nukem Forever började utvecklas har det släppts ett flertal andra Duke Nukem-spel, inklusive plattformsspelet Duke Nukem: Manhattan Project, vilket lär vara ganska hyfsat. Det gamla Duke Nukem 3D har också en dedikerad grupp fans som fortfarande håller på att skapa nya nivåer till spelet. Så kanske kommer det en dag en ny spännande trailer som lovar att Dukes nästa (och sista?) äventyr kommer att släppas ”när det är klart”. Till dess kan ni underhålla er med The Duke Nukem Forever List, som listar saker som hänt sedan spelet började utvecklas, och saker som tagit mindre tid än dess utvecklingstid (till exempel andra världskriget och Beatles hela karriär) och har en behändig historieskrivning över spelets beklämmande utvecklingshistoria, komplett med en del lovande filmklipp om vad som skulle kunna ha varit.

Publicerat av Fredde 

4 reaktioner till “Duke Nukem Never?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s