I jämställdhetens namn är det kanske tid att indoktrinera en kvinna i de ädla rankerna av nördfavoriter. Den första medlemmen av det täcka könet som får denna ära är ingen mindre än mästertjuven Carmen Sandiego.

Carmen är huvudpersonen i det klassiska amerikanska edutainment-spelet Where in the World Is Carmen Sandiego? och ett flertal av dess uppföljare, menade att lära barn geografi (och senare historia och till och med matte) medan de letar efter henne runt omkring på jorden (eller i olika tidsperioder, etc.). Som chef över V.I.L.E. (Villains’ International League of Evil) har hon också ett flertal underhuggare som man måste haffa. Detta gör man genom att besöka platsen där de senast sågs till, få en ledtråd som indikerar var de senare tagit vägen (till exempel ”han sa att han ville se pyramiderna” eller ”han skulle visst åka båt i en fjord”) och sedan åka dit. Allt som oftast kommer man försent och måste fortsätta jaga boven runt jorden, samtidigt som man även samlar på sig ledtrådar på hans signalement för att få en korrekt arresteringsorder.

Många edutainment-spel brukar vara ganska tråkiga från ett spelperspektiv, men Carmen Sandiego-spelen lyckas ändå för det mesta vara ganska spännande (åtminstone för skolbarn, får man anta). Mycket av detta har att göra med Carmen själv. Ständigt iklädd en röd trenchcoat och tillhörande hatt och med ett slugt leende på läpparna så håller hon sig ett steg (eller snarare en stad) före sina jägare med stil och finess, samtidigt som hon stjäler de mest otroliga saker, ofta viktiga landmärken och monument. Även om hon till slut blir fångad lyckas hon alltid smita till nästa spel och leda spelaren på nya lärorika resor. Tack vare sin popularitet fick hon snart också inte bara sina spel utan även en tecknad TV-serie och ett tävlingsprogram, med tillhörande svängig titelmelodi.

Och även om jag inte alltid uppskattar s.k. slash-fanart är det svårt att inte dra på smilbanden åt sammanparningen av Carmen och en annan mästare på att gömma sig, Waldo.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s