Även om Genndy Tartakovskys karriär inom animation är ganska kort så har han redan lyckats skapa sig en egen stil som inte bara associeras med honom utan även med TV-kanalen Cartoon Network (kanske till och med mer med TV-kanalen än med mannen). Hans första skapelse var 2 Stupid Dogs (på svenska Byrackorna) som jag själv minns som en relativt underhållande komedi-TV-serie, speciellt eftersom den hade en så annorlunda tekningsstil jämfört med vad som sågs på Cartoon Network på den tiden. Sedan kom Dexters Laboratorium som fortsatte med komedin, men öste på en rejäl dos nördhumor, och Powerpuffpinglorna som är mer actionbaserad.

Min favorit bland hans program är dock Samurai Jack. Här tar Tartakovsky tillvara på en klassisk regel inom tecknade barnprogram: Det är helt okej med hur mycket vansinnigt brutalt våld som helst… så länge det är riktat mot robotar. Programmets handling är väldigt enkel (en samuraj med ett tufft svärd hamnar i en framtid styrd av en ondskefull skurk med en till synes oändlig tillgång på robotar av olika slag) och fungerar mest som en ursäkt för att göra riktigt stiliga actionscener där Jack i huvudsak vandrar runt och kämpar mot olika slags robotar på olika sätt. Det enda problemet med programmet är det faktum att det aldrig fick någon egentlig avslutning av sin handling. Tekniskt sett lades den inte ner, de slutade bara göra nya avsnitt till den, så det är troligt att vi aldrig kommer att få veta hur Jack återvänder till sin egen tid och stoppar den skurkaktige Aku. Men på sätt och vis var säsong fyra inte det sista vi sett av Tartakovskys skapelse.

I samband med de nya Star Wars-prequel-filmerna hyrde George Lucas honom för att göra den tecknade TV-serien Star Wars: Clone Wars, och det verkar som Tartakovsky sett detta som en möjlighet att göra mera Samurai Jack, fast med ljussvärd. Klonkriget gick ju ut på att en himla massa jediriddare slogs mot en himla massa droider, och med tanke på att Lucas ursprungliga mall för jedriddarna var just samurajer är det lätt att se likheter mellan de två programmen (en annan intressant sak är att ett avsnitt av Samurai Jack ganska uppenbart refererar till Star Wars, åtminstone om man är Star Wars-nörd). Med detta inte sagt att Clone Wars bara är en kopia av Tartakovskys tidigare skapelse, här finns ju också rymdskeppsstrider, stora slag med arméer av klonsoldater och en något mer avancerad handling. Men mina favoritavsnitt av Clone Wars är nog ändå de där en ensam jediriddare bankar skiten ur en massa droider (speciellt avsnitten med Mace Windu på Dantooine).

Genndy Tartakovsky har under sin korta karriär redan hunnit med både komedi, action, och kombinationer av de båda, så det är svårt att säga vad han kan tänkas hitta på härnäst. Men det är högst troligt att det kommer vara något mycket välgjort och underhållande.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s