”Men vänta nu”, är det säkert många som säger, ”Gundam är väl inget rymdskepp, det är ju en stor robot?” Och visst, nog är Gundam en klassiker bland stora japanska robotar, men jag tycker att den även kan passa in under definitionen rymdskepp. Stora delar av de flesta Gundam-animés genom tiderna utspelar sig i rymden, och handlar om hur diverse robotar, styrda av piloter, flyger runt i viktlöshet och skjuter på varandra. Vilket gör att man lätt kan fråga sig varför de över huvud taget har ben om de bara ska flyga runt hela tiden. Faktum är ett flertal av robotarna i senare Gundam-animés kan transformera till mer traditionella, flygplansliknande rymdskepp (till exempel MSZ-006 Zeta Gundam, den som jag köpte som en leksak på sci fi-mässan).

Den ursprungliga animén med Gundam, kallad Mobile Suit Gundam var unik på sin tid för att den försökte avbilda det klassiska animé-temat ”stora robotar som slåss mot varandra” på ett något mer realistiskt sätt. Här fanns det betydligt färre knasiga specialattacker och inga underliga rymdmonster, i stället handlade det om ett krig mellan två fraktioner av mänskligheten (Federationen och Zeon) som fördes med hjälp av s.k. mobile suits, dvs. robotarna, som för det mesta hade begränsat med ammunition och bränsle. Den första mobila dräkten av Gundam-typ var RX-78-2 Gundam, som (för det mesta) styrdes av den unge och till en början oerfarne Amuro Ray. Hans ärkefiende i animén var den mystiske Char Aznable som flög runt i diverse rödmålade robotar skapade av Zeon (det var därför han hade smeknamnet The Red Comet).

Även om Gundam var mycket mer realistisk än sin samtida animés har den ändå en hel del udda och orealistiska delar också. Visst, att vapnen får slut på ammunition är ju realistiskt, men varför måste en jättestor robot ”ladda om” på samma sätt som en soldat, genom att ta loss ett jättestort tomt magasin från sitt jättestora gevär och sätta dit ett nytt? Varför har den över huvud taget ett löst gevär, vore det inte lättare om den hade alla sina vapen inbyggda? Varför anses en humanoid robot vara den idealiska kombatanten i en rymdstrid? Och varför i hela friden är den målad i sådana utmärkande färger, gör inte det den till en lätt måltavla?

Man får väl anta att Gundam var ett försök att kombinera det ”häftiga” i typiska robot-animés med en något mer allvarlig ton och värld, med tanken att visa att krig inte måste vara ”häftigt”, det kan vara läskigt, sorligt, galet och allmänt otrevligt också. Men om det inte funnits stora robotar som slogs mot varandra med stora energisvärd så hade det antagligen inte varit lika lockande. RX-78-2 Gundam har blivit ikonisk i Japan, till den grad att det planeras en replika i naturlig storlek med rörliga delar som ska stå uppställd i några månader i Tokyo. Så nog sjutton är det ett minnesvärt ”rymdskepp”.

Här följer det första avsnittet av Gundam Evolve, som är en hyllning av den ursprungliga Gundamen och visar de många strider den var med om i den ursprungliga animén:

Publicerat av Fredde 

4 reaktioner till “Rymdskepp vi minns: RX-78-2 Gundam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s