År 1899, när han var sju år gammal, klättrade Robert Hutchings Goddard upp i ett körsbärsträd för att såga av torra grenar. Han vände sin blick mot öst och tänkte att det skulle vara oerhört fantastiskt om han kunde bygga en maskin som kunde flyga till planeten Mars.

År 1919 publicerade Goddard en skrift med namnet ”A Method of Reaching Extreme Altitudes” i vilken han beskrev sina teorier om raketflygning. Även om det bara var en liten del av skriften började pressen snart skriva om hans teorier om att avfyra raketer mot månen. Majoriteten av dessa skriverier var i smått förlöjligande syfte, bland annat en ledare i The New York Times som menade att Goddard var fullständigt ute och cyklade och tycktes sakna det allra mest grundläggande kunskaperna i fysik.

År 1926 skickade Goddard upp världens första raket med flytande bränsle, som fick smeknamnet ”Nell”, på en bondgård i New England.

År 1945 avled Robert H. Goddard.

Den 16 juli 1969 reste Apollo 11 i väg mot månen med hjälp av en raket med flytande bränsle. Dagen därpå, sisådär 49 år efter den ursprungliga ledaren, skrev New York Times en liten rättelse:

År 1971, 72 år efter att Goddard klättrade upp i körsbärsträdet, landade den ryska farkosten Mars 3 på planeten Mars.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s