När man tänker på Transformers så är kanske inte ”en intressant handling” den först associationen man gör. Stora robotar som kan förvandla sig till diverse fordon och tekniska prylar slåss i ett tecknat barnprogram för att sälja leksaker. Men faktum är att jag har en viss fascination för handlingen som ligger bakom konflikten mellan de två fraktionerna, Autobots och Decepticons.

Allting började på Transformernas hemplanet, Cybertron. Kriget mellan Autobots och Decepticons hade pågått länge när Autoboternas ledare, Optimus Prime, bestämde sig för att ge sig iväg på jakt efter mera bränsle vilket behövdes för att besegra fienden. Därför flög han och en grupp Autobots iväg i ett rymdskepp kallat The Ark, omedvetna om att ett gäng Decepticons, ledda av Megatron, förföljde dom genom rymden. Efter ett tag anföll de Arken och bordade den. Striden som följde slutade med att Arken kraschlandade på planeten Jorden och alla Transformers ombord hamnade i dvala. Det var först fyra miljoner år senare som de vaknade till liv igen och kunde fortsätta sitt krig på Jorden. Arken blev Autoboternas bas i vilken de planerade sina strategier och byggde nya robotar. Detaljerna kring denna historia har varierat något mellan de olika versionerna av Transformers (serietidningen skiljer sig exempelvis på flera sätt från den ursprungliga TV-serien), men den övergripande idén är ändå densamma.

Det är just ”fyra miljoner år” som jag gillar mest med denna historia. Om det bara hade varit ”robotar kommer till jorden och slåss där” hade det inte varit riktigt lika intressant. Nu får den i stället ett tidsperspektiv som nästan gör handlingen lite Lovecraft-aktig; uråldriga utomjordiska väsen som legat i dvala på Jorden utan att vi vetat om det tills den dagen då de åter vaknar och för krig, medan vi människor för det mesta bara kan stå och gapa. Det ledde också till en intressant handling i den senare Transformers-TV-serien Beast Wars i vilken ett gäng Autobots och Decepticons (eller Maximals och Predacons som de då kallas) åker bakåt i tiden till den förhistoriska Jorden. Efter ett tag hittar de den ännu inte återuppväckta Arken, och Autoboterna måste kämpa för att Decepticons inte så att säga ska gå händelserna i förväg och ha ihjäl Optimus Prime och gänget innan de kan göra historia.

Med tanke på hur ofta Arken förekommer i den ursprungliga TV-serien så är det nog rätt att kalla den ett minnesvärt skepp, åtminstone bland Transformers-nördar.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Rymdskepp vi minns: The Ark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s