Gundam jämförs ofta med Star Wars. De är båda två långlivade science fiction-historier med minnesvärda farkoster och karaktärer som dykt upp i många olika medier genom åren och blivit kulturikoner i sina respektive hemländer, för att inte tala om resten av världen (fast Star Wars är säkert större internationellt än Gundam, även om den senare på senare år börjat försöka lanseras lite i västvärlden också). Och om Gundam är Japans motsvarighet till Star Wars så är Char Aznable dess motsvarighet till Darth Vader; den ikoniska och smått mytomspunne skurken.

Det första som slår en med Char är nog hans utseende, speciellt i den ursprungliga Gundam-animén, Mobile Suit Gundam. Likt Vader tillbringar han majoriteten av sin tid med ansiktet dolt bakom en mask, även om det i Chars fall inte handlar om något livsuppehållande system eller fula ärr eller dylikt. Faktum är att han då och då tar av sig masken och visar att han har ett vackert ansikte med blont hår och tankfull blick. En riktig brudmagnet, med andra ord. Lika slående är hans tendens att använda sig av mobile suits (Gundams namn på de stora robotarna de slåss med) med röd färg, möjligen inspirerat av det gamla flygaresset Röde Baronen. Likt denne är Char en riktigt farlig pilot oavsett om han styr en enkel MS-06S Zaku II eller någon mer avancerad tingest såsom den mäktiga MSN-02 Zeong. Faktum är att vissa Gundam-nördar brukar skoja lite om att det måste vara den röda färgen som gör att Chars mobile suits verkar prestera mycket bättre, röra sig snabbare och slå hårdare även om de är av samma modell som de som används av ”vanliga” piloter.

Det mest intressanta med Char är dock hans personlighet och motiv. Jag får nog ta och utfärda en spoilervarning för er som inte sett de gamla Gundam-animéerna innan jag fortsätter. Läs inte vidare om ni inte vill ha viktiga delar av handlingen avslöjade!

Det är nämligen så att Char inte är rakt av ond, han råkar bara ha en annan filosofi än hjältarna. Denna filosofi är dock inte heller riktigt samma som Zeon, den fraktion som han till en början tycks jobba för. Det visar sig dock mot slutet av den första animén att han i stället har infiltrerat Zeon för att utkräva hämnd mot dess ledare, familjen Zabi, som ligger bakom mordet på hans far. Denne far visar sig vara ingen mindre än Zeon Zum Deikun, mannen som grundade Zeon, och ”Char Aznable” visar sig vara ett påhittat namn. I verkligheten heter Char Casval Rem Deikun. Även när detta framkommit har han ändå fortsatt kallas Char i senare media, liksom Darth Vader fortfarande kallas Darth Vader även fast han egentligen heter Anakin Skywalker.

Char följer i stora drag sin fars filosofi. I framtiden där Gundam utspelar sig har mänskligheten byggt ett flertal stora rymdkolonier och många människor har emigrerat från Jorden till dessa. Zeon Zum Deikun menade att alla människor borde lämna Jorden och bo i rymdkolonier, eftersom vi ju genom åren ställt till med en hel del miljöförstöring och annat otrevligt på våran hemplanet. Många av de personer som senare växer upp i rymden börja visa på smått övernaturliga mentala talanger. De är såkallade Newtypes, i princip Gundams motsvarighet till Star Wars Kraften, om än med något mindre telekinesi. Zeon Zum Deikun ansåg att detta var nästa steg i mänsklighetens evolution, och att den bara kunde slutföras om alla människor lämnade Jorden i fred så att den kan läka sina sår. Char sammanfattar ofta denna filosofi med uttrycket ”vi måste hjälpa de vars själar vägs ner av Jordens gravitation”.

Tanken i sig måste ju inte vara direkt ondskefull, det var bara senare när Zabi-familjen tog över som Zeon förvandlades till en något fascistisk nation bestående av ett antal rymdkolonier och förklarade krig mot Jordfederationen, som inte var intresserad av att lämna Jorden. Char gillade uppenbarligen inte detta förvrängande av sin fars filosofi, och i slutändan var det han som låg bakom Zeons undergång. Faktum är att i nästa Gundam-animé, Mobile Suit Zeta Gundam, är han på hjältarnas sida (dock under ett nytt namn, Quattro Bajeena, även om hans tendens att flyga röda mobile suits och dölja sina ögon med solglasögon gör att de flesta snabbt förstår vem han egentligen är). Detta kan ju dock till en viss del ha att göra med att hjältarna i Zeta Gundam inte är medlemmar av Jordfederationen utan i stället Anti-Earth Union Group som kämpar för rymdkolonisternas rättigheter. I slutet av Zeta Gundam ser det ut som att Quattro dör, och han dök inte upp alls i nästa animé, Mobile Suit Gundam ZZ (vilket kanske var tur då denna brukar anses som en av de sämre delarna av Gundam-nördar). Denna animé följdes dock av en långfilm med namnet Mobile Suit Gundam: Char’s Counterattack, som föga förvånande har Char i sig. Här visar det sig att han överlevde slutet på Z Gundam och nu bestämt sig för att strunta helt i fredliga lösningar. I stället tänker han skicka två stora asteroider mot Jorden för att utrota alla människor på den (dock inte allt liv på planeten, då han planerar att med hjälp av asteroiderna skapa en ny istid och därmed låta Jorden ”ligga i dvala” ett tag). Till sin hjälp har han Neo-Zeon som han leder, och mot sig har han Jordfederationen och AEUG med den gamle rivalen från den första animén, Amuro Ray, i spetsen. Så sammanfattningsvis kan sägas att Char inte är ond för ondhetens skull, utan det är bara ett resultat av hans livsöde och hans filosofi. Alltså ännu ett sätt som han liknar Darth Vader.

Char’s Counterattack var det sista animéframträdandet för Char hittills (förutom ett och annat cameo i senare animés som utspelar sig under samma tid som ursprungsanimén, till exempel Mobile Suit Gundam MS IGLOO). Det började snart göras nya Gundam-animés som inte utspelade sig i samma kontinuitet som de gamla animéerna. Detta ledde dock till ett fenomen som brukar kallas ”Char-kloner”, då det började dyka upp karaktärer i de nya animéerna som hade en hel del likheter med Char, både till utseende och personlighet. Ett typexempel är Zechs Merquise från Mobile Suit Gundam Wing. Denne har en mystisk bakgrund, blont hår, en röd uniform och en mask som han döljer sitt ansikte bakom. Känns det igen?

Och kanske är Char’s Counterattack inte det sista vi sett av Char. Han har ju en tendens att visa sig ha överlevt när man trodde att han dött (detta hände nämligen även mellan Mobile Suit Gundam och Mobile Suit Zeta Gundam), och snart kommer en ny Gundam-animé som utspelar sig i samma universum som originalet, Mobile Suit Gundam Unicorn, i vilken en av karaktärerna verkar ha flera likheter med Char. Om det är ännu en Char-klon eller originalet som återvänder får tiden utvisa. Har vi tur så kommer han fortsätta kampen för att rädda våra själar som vägs ner av Jordens gravitation.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s