Han är sofistikerad. Han är ett ondskefullt geni. Han önskar döda sin mor och han är ett år gammal. Han är Stewart Gilligan Griffin.

Han är yngsta barnet i familjen Griffin i TV-serien Family Guy och han är även seriens mest populära karaktär. Seriens skapare Seth McFarlane står för den sofistikerade brittiska rösten.

Stewie blev snabbt min favoritkaraktär när jag först började titta på Family Guy. Han förblir det än idag även om han har förändrats en del sedan de första säsongerna. Skämten handlade i början oftast om hans hat mot sin mor och hans mordiska instinkter samt det faktum att han samtidigt var ett litet barn. Sakta men säkert har skämten förändrats och har nu mer att göra med hans litet fjolliga sätt och hans homosexuella böjelser. Däremot finns hatet jämtemot Lois (modern) fortfarande kvar likaså hans mordiska tendenser. Förmodligen är det just det som gör honom så rolig. Ett barns fullständiga oskyldighet kombinerad med det hat mot mänskligheten som bara en vuxen kan känna.

Likt Sideshow Bob är Stewie väldigt missnöjd med hur osofistikerad världen runt om honom är. McFarlane lär ha baserat rösten på Rex Harrison, skådespelaren som spelade Professor Higgins i My Fair Lady från 1964, något som också stämmer in på Stewies personlighet. Rollen som Higgins kamrat, Överste Pickering, fylls oftast av Stewies bäste (och kanske ende) vän Rupert. Stewies älskade teddybjörn.

Förutom Rupert verkar Stewie mest umgås med Brian, familjens hund (vars röst också görs av McFarlane). De är familjens smartaste medlemmar men tycker inte speciellt mycket om varandra. Trots detta samarbetar de ofta, inte minst i sång och dans. Flera avsnitt har även handlat om de två på långresa runt jorden av olika anledningar. Dessa avbildas ofta som gammaldags äventyrsfilmer och musikaler. Vänskapen är dock flyktig eftersom de inte heller drar sig för att skada den andre när helt de får chansen.

I Family Guys hyllade Star Wars-avsnitt, Blue Harvest, fick Stewie rollen som Darth Vader. Det kändes en smula förutsägbart men samtidigt, vem skulle annars kunna göra det?

Publicerat av Jönsson

4 reaktioner till “Veckans nördfavorit – Stewie Griffin

  1. McFarlane har aldrig kommenterat på det. Eftersom jag tycker väldigt mycket om Seth McFarlane valde jag att vara lite partisk och inte nämna det i artikeln. 🙂

  2. Jag har inte läst Jimmy Corrigan, men vad jag förstår blir han senare vuxen, så supersmarta barn-delen är visst bara en liten bit av serien i fråga. Så helt lika är de nog inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s