I dag är det precis 40 år sedan Neil Armstrong steg ner på månens yta och yttrade de berömda orden som jag knappast behöver upprepa här. På grund av detta vill jag passa på att rekommendera HBO:s TV-miniserie From the Earth to the Moon till alla som har det minsta intresse för Apollo-programmet eller utforskningen av rymden i allmänhet. Varje avsnitt av TV-serien fokuserar på en del av Apollo-programmet från en unik infallsvinkel. Det första avsnittet handlar om föregångaren Mercury-programmet, sedan kommer ett som handlar om Apollo 1-katastrofen som nästan gjorde slut på Apollo-programmet innan det kommit igång, senare kommer mitt favoritavsnitt, 1968, som handlar om när Apollo 8 blev den första bemannade farkosten att flyga till månen (men inte landa), satt till bakgrunden av TV-rapporter från de många dramatiska och otrevliga händelser som inträffade samma år (Martin Luther King blir skjuten, Robert F. Kennedy blir skjuten, Vietnamkriget skördar allt fler offer, kravaller och demonstrationer utförs av fredskrävande personer, och Richard Nixon blir president). Intressant nog är det avsnitt som handlar om den historiska Apollo 11-landningen kanske det minst spännande avsnittet. From the Earth to the Moon visar att det var det som hände innan och även efter detta ögonblick som var lika, och ibland till och med mer, spännande. Att specialeffekterna, musiken och skådespelarinsatserna är utmärkta hjälper också till med att göra det till en av mina favorit-TV-serier genom tiderna.

Varje avsnitt börjar med ett utdrag ur John F. Kennedys berömda tal i vilket han säger ”we choose to go to the moon, not because it’s easy, but because it’s hard.” Och det är just det som TV-serien skildrar, hur svårt det var, allt det blod, svett och tårar som spilldes för att en människa en dag skulle kunna sätta fötterna på en annan himlakropp och titta upp mot Jorden.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Från Jorden till Månen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s