Om man frågar olika Transformers-nördar om vilken av alla de robotar som förvandlar sig till fordon och prylar de gillar mest kan man få olika svar. En del gillar Bumblebee (för han var kompis med människobarnen), andra föredrar Soundwave (eftersom han hade så cool röst, kunde förvandla sig till en kassettbandspelare och skicka ut mindre robotar som kunde förvandla sig till kassettband) och de finns till och med dom som gillar Starscream (detta verkar dock för det mesta gälla kvinnliga fans som sett honom i något annat sammanhang än original-TV-serien). Men bland de allra flesta är det nog Optimus Prime som gäller, kanske till den grad att man måste fråga ”vilken är din favorittransformer, alltså förutom Optimus Prime”.

Optimus Prime är den kloke och godhjärtade ledaren för de goda Autobots och kan förvandla sig till en stor och stark lastbil med släp (fast ingen vet riktigt var släpet tar vägen när han är i robot-form). Det allra bästa med honom är dock ändå hans ursprungliga röstskådespelare, Peter Cullen som gav honom en djup, allvarsam men ändå kraftfull röst, en röst som uttryckte ledarskap och jävlar anamma, men inte överdriven våghalsighet eller våldsamhet. De flesta andra röstskådespelare efter honom har för det mesta försökt lägga an samma ton, men ingen av dom har varit riktigt lika framgångsrik. Det har sagts mycket ont om Michael Bays nya Transformers-filmer, men det var enligt mig (och säkert många andra Transformers-nördar också) ett fullständigt genidrag att låta Peter Cullen få göra rösten till Optimus Prime igen.

För en sådan populär figur har Optimus Prime dock haft en tendens att dö väldigt många gånger i sina olika inkarnationer. Den mest kända döden är nog den i den gamla tecknade Transformers-filmen, där han efter en våldsam strid med Megatron avled och lämnade över rollen som ledare till Ultra Magnus som också var tänkt att vara hans ersättare när hans leksak slutade säljas. Men trycket från upprörda barn och deras föräldrar blev för stort, så i ett senare avsnitt av TV-serien återupplivades han och återtog den rättmätiga positionen som ledare. En av mina favoriter bland Prime-dödar är annars den som inträffade i den nya TV-serien Transformers Animated. Det har inte gått tre avsnitt innan han dör efter en strid med Starscream, och det hinner inte gå mer än en minut innan han blir återupplivad igen. Ett nytt rekord!

Publicerat av Fredde 

5 reaktioner till “Veckans nördfavorit – Optimus Prime

  1. Jag minns att Transformers gick i Tv3 Någon gång i mitten av 90-talet. Men det sändes väldigt sent på morgonen, frammåt förmiddag. Och då tyckte mina föräldrar att jag sett på Tv för länge och behövde gå ut istället.
    Jag var bara en 7-8 år gammal då, så jag minns inte så mycket utav serien. Men jag kommer ihåg ett avsnitt där optimus förlorade en strid mot skurkarnas ledare (minns inte vad de kallade sig) och när han förvandlade sig till lastbil var han för svag, så en annan av hans kumpaner fick ta släpet åt honom. Tänk vilka konstiga detaljer man kan minnas, men jag reagerade antagligen på att han inte orkade ta släpet själv, så det är säkert därför jag kommer ihåg det.

  2. Skurkarnas ledare var (för det mesta) Megatron, sedermera omgjord till Galvatron. Han kunde transformera sig till en pistol (ursprungligen en Walther P-38, men det ändrades senare då den ansågs för realistisk för att vara en leksak).

  3. Jo, i originalserien fanns Dinobots, tre robotar som kunde transformera sig till dinosaurier. Senare gjordes en annan Transformers-serie som hette Beast Wars, där robotarna kunde transformera sig till djur av olika slag, inklusive en och annan dinosaurie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s