Det finns många hemsidor som gör sig lustiga över dåliga omslagsbilder till alla möjliga sorters elektroniska spel, och med all rätt. Genom åren har det funnits många konstiga, feltänkta eller helt enkelt fula bilder som prytt spelförpackningar och säkert då och då gjort att spel som förtjänade bättre lämnades kvar på hyllan av en potentiell köpare. Men då det som sagt finns så många som gjort det tänkte jag väga upp det genom att i stället snacka om den omslagsbild som jag tycker är den kanske bästa genom tiderna, den som pryder Ultima V: Warriors of Destiny.

En del läsare kanske minns ett tidigare inlägg där jag ondgjorde mig över Ultima III: Exodus, men som jag avslutade med att säga att Ultima-spelserien därefter blev betydligt bättre (även om jag i all ärlighet inte kan säga att den är min favorit-RPG-serie, då även de senare spelen har kvar vissa av irritationsmomenten från Ultima III). Ultima IV: Quest of the Avatar är nog det mesta kända spelet i serien, och handlade om hur huvudpersonen (som man fick namnge och bestämma kön på själv) begav sig ut i världen kallad Britannia för att kunna bli The Avatar, symbolen för godhet. Spelet hade, till skillnad från sina föregångare (och de flesta andra RPG från samma tid) ingen stor skurk att besegra, utan handlade helt enkelt om att utföra goda handlingar och utsättas för ett och annat moraliskt dilemma. Fast man var förståss också tvungen att bege sig ner i en del mörka och monsterbebodda grottor och leta upp diverse artefakter som behövdes för att nå sitt mål, annars hade det kanske inte varit så värst spännande.

Ultima V spinner vidare på de teman som introducerades i Ultima IV. I det föregående spelet var man tvungen att följa De Åtta Dygderna för att kunna bli The Avatar. När man återvänder till Britannia i Ultima V visar det sig att världen nu styrs av Lord Blackthorn som från början var ganska schysst men som blivit korrumperad av tre ondskefulla väsen kallade The Shadowlords. Under deras inflytande har Blackthorn instiftad nya tyranniska lagar baserade på De Åtta Dygderna. Spelet går ut på att hitta ett sätt att besegra The Shadowlords och leta reda på Britannias förra härskare, Lord British, så att denne kan ställa saker till rätta igen. Men hur som helst, här är omslaget till spelet:

Det är gjort av Denis Loubet, som också gjort omslagen till de flesta andra spelen i Ultima-serien. Även om de andra också är ganska snygga så har de inte riktigt samma genomslag som detta. Som ni kanske förstått är de tre stora svarta figurerna The Shadowlords, och mannen i rött med draget svärd är The Avatar. Mannen som ligger bakom honom, med en lysande pil i kroppen, är en av The Avatars gamla kompanjoner från det förra spelet, Shamino. Det som är så intressant med bilden är att den inte är någon sorts övergripande sammanfattning av allt spännande som finns i spelet eller en bild av hjälten görandes något ospecifikt hjältemodigt. I stället är det en illustration av en specifik händelse från inledningen av spelet, när The Avatar precis har anlänt i Britannia och träffat på Shamino. När de pratar dyker plötsligt The Shadowlords upp, och…

Men samtidigt som det är en väldigt specifik illustration är det också en utmärkt symbol för spelet i sin helhet. The Shadowlords är enorma, mäktiga och skräckinjagande, och The Avatar står resolut med draget svärd, trots att han är totalt utklassad, för att försvara den skadade Shamino. I spelet kan man inte bara rusa fram och banka skiten ur The Shadowlords, då är det i stället de som bankar skiten ur en. I stället måste man hitta ett magiskt sätt för att besegra var och en av dem, och till dess är man som på omslagsbilden: Utklassad och desperat i sitt försök att försvara Britannias oskyldiga innevånare från det till synes oövervinneliga hotet. Så The Avatar håller inte på med att slåss mot några orcer eller lyfta sitt svärd i luften och spänna musklerna medan en lättklädd prinsessa lägger armarna runt honom på omslaget. Han gör i stället något betydligt hjältemodigare: Öga mot öga med övermäktiga fiender ger han inte upp, för han vet att han är Britannias enda hopp, även när det ser som allra mörkast ut. Få spelomslag är samtidigt så hotfulla, så hoppfulla, så specifika, så symboliska och så snygga som det till Ultima V: Warriors of Destiny. Och det är därför jag tycker det är världens bästa omslagsbild.

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Ultima V: Warriors of Destiny: Världens bästa omslagsbild?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s