Ellen Ripley är en supertuff före detta gruvarbetare, ofta utrustad med ett flertal brutala vapen såsom eldkastare, tunga maskingevär eller robot-gaffeltruck, som slåss mot läskiga rymdmonster i några av de mest omtyckta science fiction-skräckfilmerna genom tiderna, inklusive klassikerna Alien och Aliens (samt de mindre lyckade Alien 3 och Alien Resurrection). Och just det, hon är kvinna. Öh, vänta lite nu…

Det är ganska lätt att jämföra Ripley med Samus Aran, likheterna är många. Båda är tuffa kvinnliga karaktärer som slåss mot riktigt otrevliga utomjordiska varelser, båda har haft en del kvinnliga motståndare som anspelar på mödraskap (i Alien upptäcker Ripley att skeppsdatorn ombord på rymdskeppet Nostromo, som pratar med kvinnlig röst och heter ”Mother” inte har helt rent mjöl i påsen, och i de flesta andra filmerna stöter hon på en stor och läskig Alien-drottning som inte uppskattar när hon förstör dess ägg) och båda har en tendens att avsluta sina äventyr endast iklädda underkläder. Men trots likheterna skulle jag ändå vilja säga att Ripley är något tuffare än Samus, och inte bara för att den senare är en kopia av den tidigare.

Till skillnad från Samus slåss Ripley för det mesta mot utomjordingar enbart utrustad med ett gevär eller en eldkastare och en himla massa mod. Här finns ingen heltäckande rymdrustning eller närmast superhjältelika förmågor som superhastighet eller jättehopp. Detta blir ännu tuffare när man betänker att xenomorpherna i Alien-filmerna på många sätt är mycket läskigare än metroiderna i Metroid-spelen. Xenomorpherna har molekylärsyra som blod, massviss med vassa tänder, övermänskliga reflexer och så förståss tendensen att födas på ett synnerligen blodigt och allt som oftast dödligt vis. Jag skulle tycka det vore jämförelsevis läskigare att ha en facehugger krypandes omkring än att ha en metroid-larv flygandes omkring. Så att slåss mot en ännu farligare varelse med ännu mindre utrustning tycker jag är ett tecken på ännu större tuffhet. Och så har Ripley naturligtvis fler oförglömliga repliker, inklusive den skitcoola ”get away from her you bitch!”

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Veckan nördfavorit – Ellen Ripley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s