Med tanke på att Luigi nästan alltid har haft rollen som ”Spelare 2”, är det märkligt att han på många sätt är en mer intressant karaktär än sin bror, ”Spelare 1”, Mario. Mario har på det stora hela aldrig haft några utmärkande personlighetsdrag annat än ”han är modig” och ”han är snäll”. Luigi däremot är feg, klen, en smula korkad och klumpig men innerst inne ändå lika välmenande och snäll som sin bror. Alla dessa egenskaper kanske inte är direkt bra, men han har åtminstone egenskaper, och det innebär en större möjlighet till intressanta situationer och handlingar.

Med detta inte sagt att han bara är intressant från ett story-perspektiv. Mario-spelen är ju inte direkt kända för sina djupsinniga och involverande handlingar. I de allra tidigaste spelen Luigi medverkade i var det enda som skilde honom och Mario färgen på kläderna. Det var först i Super Mario Bros. 2 som han blev lite längre och smalare än sin bror och fick förmågan att hoppa högre och längre. Detta kan i princip sägas vara slumpens skördar då den västerländska versionen av Super Mario Bros. 2 egentligen var en modifierad version av ett ursprungligen orelaterat japanskt spel med namnet Doki Doki Panic, och en av karaktärerna i det spelet kunde hoppa högre och längre, så när man ändrade på karaktärernas utseende till Mario-figurer föll det sig att Luigi fick dessa förmågor. Ännu ett exempel på Mario-spelens enligt mig beundransvärda tendens att tänka på spelmekanismen först, handlingen sedan.

Det är både på grund av hans intressanta personlighet och hans användbara egenskaper som Luigi blivit en nördfavorit (kanske rör det sig också om en igenkänningsfaktor bland nördarna?). På senare år har han faktiskt också fått en del upprättelse. Han har varit huvudpersonen i sitt egna spel, Luigi’s Mansion, och blivit ihop med Prinsessan Daisy, en tidigare tämligen obskyr Mario-karaktär. Vem vet, kanske vi en dag kan få se ett spel med namnet Super Luigi Bros.?

Publicerat av Fredde 

4 reaktioner till “Veckans nördfavorit – Luigi

  1. Tänkte bara nämna att min förutsägelse slog in, nu finns spelet New Super Luigi U. Det är visserligen egentligen en expansion till New Super Mario Bros. U, men ändå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s