Ytterst få personer är häftiga nog att flyga runt i ett rymdskepp format som deras egna huvud. DC Comics superskurk Brainiac är en av dem. Samus Aran är en annan (och personligen tycker jag Samus är mycket häftigare än Brainiac, om det nu går att jämföra). Okej, Samus gunship är inte i form av ett kvinnohuvud med blond frisyr, med det är svårt att inte se vissa likheter mellan det och hennes hjälm.

Det var i Metroid II: Return of Samus som vi för första gången fick se hur Samus rymdskepp såg ut, åtminstone i spelsammanhang. Innan dess hade vi bara antagandet att hon måste ha någon sorts rymdskepp att flyga runt mellan planeter med. Skeppet fanns dock inte i spelet bara som dekoration, det kunde användas för att ladda upp Samus energi och vapen och spara sitt spel innan hon begav sig ner i planeten SR388:s vindlande tunnlar på jakt efter metroider att utrota. Som tur var behövde man inte återvända till skeppet varenda gång man ville spara eller ladda på sig missiler, det fanns andra uppladdningsstationer och sparpunkter nere i gångarna (ett välkommet tillskott då man i det ursprungliga Metroid till NES började om på samma ställe varje gång man dog och var tvungen att lååångsamt samla på sig all sin energi igen genom att döda fiender).

I nästa spel, det berömda Super Metroid, fick vi för första gången se skeppet flyga i rymden (Metroid II började med skeppet landat på planeten och slutade när Samus återvände till det med slutfört uppdrag), först mot forskningsstationen där den dramatiska inledningen inträffar, och sedan till och från planeten Zebes. Återigen fungerade skeppet som en uppladdningsstation och sparpunkt, men nu hände det att man trots andra liknande ställen på Zebes ändå då och då återvände till skeppet eftersom spelet var mycket mindre linjärt än sin föregångare (i Metroid II besökte man i princip bara skeppet i början och slutet av spelet). På en planet fylld av farliga monster, förrädisk terräng och en allmänt hotfull stämning var skeppet ett av få ställen där man kände sig helt trygg. Höll man ögonen öppna kunde man också märka en viss förändring i området runt skeppet; när man landade regnade det och var tyst, men när man senare återvände efter att ha varit nere i grottorna ett tag hade det slutat regna och en uppmuntrande fanfarisk melodi spelades. Då musiken i resten av spelet var mystisk och ofta hotfull kände man sig lite modigare och tuffare när man hörde denna bakgrundsmusik, och blev en aning mer motiverad att bege sig ner i Zebes underjord igen och ta sig an Ridley, Kraid, Mother Brain och alla andra läskiga varelser.

Jag blev lite besviken när jag började spela nästa spel i serien, Metroid Fusion, och det inleddes med att rymdskeppet förstörs och Samus får ett nytt med annorlunda utseende. Det var dock inte det gamla skeppets förstörelse i sig som jag inte gillade, utan det faktum att det inte ägnades lite mer tid än en väldigt kort sekvens där man ser det flyga mot ett asteroidfält och sedan hör en explosion. Man får alltså inte ens se dess undergång, vilket är synd med tanke på dess historia i spelen. När USS Enterprise gick under i Star Trek III: The Search for Spock så var det ett dramatiskt och sorgligt ögonblick, men i Metroid Fusion är det bara ”jaha, nu är det borta, här är ditt nya skepp”. Det nya skeppet är i sig inte direkt dåligt då det i princip har samma funktioner som sin föregångare, bara annorlunda utseende. Intressant nog är det dock både mera och mindre högteknologiskt än sin föregångare. Visst, man blir nu uppteleporterad när man ställer sig under det i stället för att behöva hoppa upp på taket och gå ner genom en lucka, men det har också utfällbara landningsställ i stället för att som föregångaren bara sväva ovanför marken när det landat.

Då de senare Metroid Prime-spelen utspelar sig före Metroid Fusion hade vi dock ändå inte sett det sista av Samus gamla skepp, och nu fick vi för första gången se det i 3D från alla möjliga vinklar och då och då till och med styra det lite grann. Det är bara att hoppas att det återkommer i det kommande Metroid: Other M (som också utspelar sig före Metroid Fusion). Det är och förblir den säkra punkten i den farliga galax som Samus ständigt utforskar och räddar från fasansfulla utomjordiska hot.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s