Kanske en något obskyr nördfavorit, men en personlig favorit för mig i alla fall. Joseph Kittinger medverkade i det amerikanska Project Excelsior på 50- och 60-talet. Projektet bestod av ett antal hopp med fallskärm från extremt hög höjd, och gjordes för att man inte var riktigt säker på hur fallskärmar skulle fungera med de då nya och högflygande jetflygplanen. Så därför klädde Kittinger i sig en dräkt som skulle skydda mot trycket och åkte upp i en ballong som på det allra högsta försöket nådde den makalösa höjden 31333 meter. På vägen upp märkte han att den ena handsken i tryckdräkten inte funkade då han drabbades av en rejäl smärta i högerhanden, men han sa inget till markpersonalen eftersom han inte ville avbryta försöket. Till slut nådde han en höjd som kanske inte riktigt är rymden, men nära nog. Och sedan hoppade han.

 

Det tog nästan en kvart innan han nådde marken, och han hävdar själv att han nådde ljudets hastighet när han föll. Det var, och är fortfarande, det allra högsta hoppet med fallskärm någon gjort. Vad jag dock gillar speciellt med Kittinger är att han i senare intervjuer har understrukit det faktum att det hela rörde sig om ett vetenskapligt experiment och inte något rekordförsök, och han skulle inte bry sig ett dugg om någon annan lyckades hoppa från ännu högre höjd. Vetenskapen först, berömdheten sedan alltså, vilket känns som en klassisk nörd-attityd.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Veckans nördfavorit – Joseph Kittinger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s