Howard Phillips Lovecraft var egentligen en ganska trist typ. Under det mesta av sitt korta liv (han levde mellan 1890 och 1937) var han fattig och sjuklig då han fann det svårt att livnära sig på sitt skrivande. Hans syn på tillvaron var inte heller så värst upplyftande, den bestod i huvudsak av en pessimistisk materialism blandat med lite tidstypisk rasism. Att han snabbt blev polare med den lika pessimistiske Robert E. Howard (skaparen av Conan, barbaren) är knappast förvånande.

Men kanske är det just därför han var så bra på att skriva skräckhistorier. De flesta av dessa är baserade på hans syn på universum som något obegripligt och meningslöst. Historiernas huvudpersoner stöter allt som oftast på någon typ av fruktansvärt mäktigt utomjordiskt väsen som på sätt och vis inte är ondskefullt utan helt enkelt inte följer de fysiska eller etiska lagar som mänskligheten felaktigt har fått för sig skulle råda i hela universum. Det är på sätt och vis en något mer realistisk science fiction än den där universum befolkas av humanoida grönhudade figurer med strålpistoler; Lovecraft menar att vi inte kan ha någon aning om hur levande varelser (och definitionen av ”liv” i sig) kan te sig ute i världsrymden.

Naturligtvis var det många som inte riktigt gillade denna attityd, och de flesta som inspirerats av honom (vilket är väldigt många i nördsammanhang) har mest tagit tillvara på idéerna om jättestora slemmiga tentakelförsedda monster och uråldriga böcker som man blir galen av att läsa. Det mest anmärkningsvärda exemplet på denna sorts missförstånd eller ignorerande av vad Lovecraft egentligen menade är nog hans vän August Derleth som efter Lovecrafts död tog på sig ansvaret att publicera hans berättelser. Då Derleth var kristen var han dock inte riktigt bekväm med Lovecrafts ateism och materialism utan försökte på olika sätt hitta någon sorts mening och struktur hos de meningslösa och ostrukturerade utomjordiska väsen som fanns i Lovecrafts fiktion. Det var i princip Derleth som skapade Cthulhu-mytoset där han satte upp de olika varelserna i en religiös struktur och associerade dom till de fyra elementen (Cthulhu var till exempel associerad med vatten då han sover under havet och ser ut som en bläckfisk). Riktigt dumt blev det dock när Derleth tog några av sina egna historier och hävdade att de var ”skrivna i sammarbete med Lovecraft” eller helt enkelt var Lovecrafts historier, även fast de knappast stämde in med varken Lovecrafts sätt att skriva eller hans filosofi.

Så Lovecraft är säkert något missförstådd av många av hans läsare tack vare Derleths klåfingrighet, men detta har inte hindrat honom från att fortfarande vara en favorit bland nördar med intresse för skräck och science fiction. Och på senare år har hans historier gets ut i restaurerade originalversioner utan alla de diverse klipp och omändringar som Derleth och andra har gett dom genom åren, så kanske är det lättare att se Lovecrafts ursprungliga materialistiska tjurighet nu.

Publicerat av Fredde 

5 reaktioner till “Veckans nördfavorit – H.P. Lovecraft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s