Det händer ofta att saker som görs av rent praktiska skäl blir oväntat ikoniska och minnesvärda. Mario är ett klassiskt exempel, hans snickarbyxor, vita handskar, keps och mustasch var alla resultatet av att göra en tydligt synbar figur med ett begränsat antal pixlar. Ett annat exempel är en symbol som de flesta borde känna igen:

 

Denna svartgula prick är fastsatt på ett flertal ställen på dockan som officiellt har namnet Hybrid III, så att man ska ha lättare att se den när den kör en bil in i en vägg. Att ta reda på vad som händer när någon kör en bil in i en vägg är en anrik vetenskap, om än inte riktigt lika gammal som bilen själv. I de allra tidigaste försöken använde man sig av riktiga människolik och ibland faktiskt levande frivilliga människor. Sedan övergick man till att använda djur. Men alla dessa metoder hade en hel del problem. Människoliken var oftast från äldre personer som dött naturligt, och gav därför inte en passande bild av hur till exempel barn eller medelålders personer reagerade på att köra en bil in i en vägg. Problemen med att använda levande människor är nog ganska uppenbart, och djur funkade inte eftersom de ju var djur, inte människor. Att ta reda på vad som hände med en gris när den svingas in i en bilratt var inte så fruktansvärt givande. Det logiska nästa steget var därför att använda sig av en docka av något slag.

Det har kommit många modeller av krocktestdockor genom åren, men den mest kända är nog just Hybrid III med sina gulsvarta prickar. Han har lagt sitt ansikte i oräkneliga krockkuddar och demolerats på massvis med sätt genom åren utan att klaga. I populärkultur är han kanske mest känd för att ha stått modell för leksakerna The Incredible Crash Dummies, som kom med leksaksbilar som man kunde köra in i väggar med diverse roliga resultat. Hybrid III har också medverkat i ett flertal olika reklamfilmer menade att lära ut vett i trafiken och att alltid ha sitt säkerhetsbälte på sig. Så även om han bara är en docka kan det sägas att med hans minnesvärda utseende, tystlåtna personlighet och stora vilja att skada sig själv för att ta reda på hur andra kan undvika att skada sig är han både en vardagshjälte och en nördfavorit.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Veckans nördfavorit – Hybrid III

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s