Ande tycker väldigt mycket om den gamla goda TV-serien Magnum P.I. med Tom Selleck i huvudrollen. Det händer ofta att han och jag kollar in ett par avsnitt när vi inte har något bättre för oss (eller när vi egentligen borde blogga eller *flämt* …plugga!). Det finns en väldig charm med hela den serien och speciellt mycket charm finns det i min favoritkaraktär; Higgins!

Higgins är majordomo för den kände författaren Robin Masters, vilket innbär att han tar hand om och ser efter dennes stora herrgård på Hawaii större delen av året. Masters själv besöker i princip aldrig stället men Higgins behandlar det ändå med största försiktighet. Han delar herrgården med Robin Masters säkerhetschef, Thomas Magnum. De två kommer inte så bra överens då Higgins är starkt emot Magnums vårdslösa beteende och behandling av exempelvis Masters bil. Trots detta är de två faktiskt väldigt goda vänner egentligen, något de ofta visar med viss motvilja. Det brukar dessutom inte ta lång tid innan Higgins skickar sina två rottweilers (Zeus och Appollo) efter stackars Magnum igen.

Higgins är engelsman men nu bosatt på hawaii. Han har deltagit i de flesta stora krig som Storbritannien hade deltagit i vid det laget och han berättar gärna historier om samtliga, trots att ingen lyssnar. Egentligen är nog Higgins en rätt ensam man som saknar sina gamla kamrater i armén men han tar sitt liv och sina sysslor på sådant allvar att han sällan erkänner det. Hans seriositet gör honom ofta komisk men när det gäller kan man alltid lita på honom. Hans ”catch phrase” är av någon aledning ”Oh… my… God!”

Det finns även stora likheter mellan Higgins och den faktiske författaren Ian Flemming (mannen bakom James Bond) både i urpsrung (båda är ättlingar till skottska familjer), utbildning (båda gick vid Sandhurst och ingen av dem avslutade sin utbildning), krigserfarenhet (båda deltog i andra världskriget med underättelsetjänsten) och pension (båda flyttade till tropiska öar efter att de lämnat det militära).

Higgins spelas av amerikanen John Hillerman med en så övertygande brittisk brytning att man aldrig skulle tro att han egentligen är från Texas. Sedan Magnum lades ned har Hillerman dragit sig tillbaka från skådespeleriet och har faktiskt inte gjort så fasansfullt mycket mer. Något som jag personligen är rätt synd. Men under seriens gång fick han dock spela både Higgins och hela tre utav Higgins nästan identiska bröder (alla med olika dialekter).

Av dessa anledningar och många andra är Jonathan Quayle Higgins III veckans nördfavorit!

Publicerat av Jönsson

5 reaktioner till “Veckans nördfavorit – John Q Higgins III

  1. Jo, det är klart men på senare tid har liknande uttryck kommit att (för mig) associeras mer med dumma blondiner än med tuffa engelsmän.

  2. Det borde väl bero lite på uttalet? ”Åhmagaaad!” är blondinkorkat, men ”Ouh. Muy. Godd.” är brittiskt sofistikerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s