Att säga exakt vad som var och vad som inte var en inspirationskälla för George Lucas när han skulle skriva manuset till Star Wars (senare känd som Episod IV i den klassiska rymdsagan) är i stort sett omöjligt. Efter att hans ungdomsfilm American Grafitti blev en oväntad succé på 70-talet tillbringade Lucas en stor del av sin tid med att gräva ner sig i all nördmedia och skräpkultur han kunde lägga vantarna på, vare sig det rörde sig om superhjälteserier, gamla science fiction-, äventyrs- och krigsfilmer, ännu äldre pulp-böcker eller andliga hippie-flummerier. Star Wars kan sägas vara en sorts sammanfattning av allt detta, och det är därför ofta svårt att avgöra om den här boken eller den här filmen eller den här serien lästes eller sågs av Lucas och blev en del av hans verk. Men genom åren har ändå ett flertal specifika verk framträtt som väldigt uppenbara inspirationer, och jag tänkte ta mig en titt på några av dessa. Till att börja med har vi Akira Kurosawas film Kakushi toride no san akunin, på engelska kallad The Hidden Fortress och på svenska Den vilda flykten.

Under sin tid som filmstudent upptäckte Lucas Kurosawas klassiska samurajfilmer och blev snabbt ett stort fan. Det är inte svårt att se likheter mellan Kurosawas hjältemodiga och ädla samurajer och Lucas lika hjältemodiga och ädla jediriddare. Men just Den vilda flykten brukar ses som den mest uppenbara Kurosawa-inspirationen till Star Wars. Filmen börjar med att två korkade och grälande bönder flyr från en stor strid, men i stället blir fångade och tvingade att hjälpa en samurajgeneral som måste eskortera en prinsessa och hennes skatt (i form av guld gömt inuti pinnar) genom fiendeterritorium. De allra tidigaste manusen till Star Wars är väldigt uppenbart inspirerade av denna handling. Faktum är att den första synopsisen för filmen i princip bara är en kopia av Den vilda flykten, fast med lasersvärd och ”jedi-bendu” i stället för vanliga svärd och samurajer, och ett och annat rymdskepp inslängt här och var. Guldskatten byttes också ut mot andra mer science fiction-aktiga saker, i en version är det en värdefull krydda, i en annan ett gäng hjärnor i burkar(!). Lucas övervägde till och med att använda sig av skådespelare från Kurosawas film och försökte köpa remake-rättigheterna till den för att undvika anklagelser om stöld. Detta blev det dock inget av och Lucas bestämde sig i stället för att komma på något som inte var riktigt lika mycket av en kopia. Men många element från Den vilda flykten finns kvar i den slutgiltiga Star Wars-filmen, till exempel en prinsessa (Leia) med något värdefullt (planen till Dödsstjärnan), en modig general (Obi-Wan Kenobi) och naturligtvis två grälande tjänare som flyr från en dramatisk strid i början av filmen (C-3PO och R2D2).

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Inspirationskällor till Star Wars: Den vilda flykten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s