Ett sorgligt besked har nått mig: Alla hemsidor som ligger på Geocities kommer att försvinna den 26 oktober 2009, alltså nästa måndag.

Geocities var en av de första tjänsterna för att gratis lägga upp en hemsida på internet, på ett sätt som gjorde det hyfsat enkelt för vem som helst med något att säga att göra det. Naturligtvis ledde detta snabbt till att massvis med mindre lyckade hemsidor om de mest korkade saker dök upp, och blandat med glada nybörjare som gjorde ”välkommen till familjen Svenssons hörna på nätet”-sidor och dylikt innebär det att de flesta professionella hemsidesmakare med egna domännamn ser Geocities som ett träsk av det sämsta som kan hittas på webben. Jag misstänker dock att många av dessa föraktfulla personer en gång i tiden själva tog sina första staplande steg ut i cyberrymden via just Geocities. Själv började jag inte just där, men många av mina gamla hemsidor finns att återfinna där. Och det finns faktiskt en del bra sidor där om man letar runt lite, till exempel den redan hädangångna The 100 Most Important Comics of All Time, min personliga favorit Budgie Madness och naturligtvis den alltid lika underhållande It’s The End Of The World As We Know It… Again som även om den inte uppdateras på ett tag ändå är ständigt aktuell.

Så vad göra? Kommer alla dessa… ”mästerverk” är kanske fel ord, låt oss säga ”historiska dokument”, att försvinna ut i etern för evigt? Många av dom kommer kanske att kunna återfinnas i fragmenterad form på Archive.org, andra på ett specifikt projekt för att arkivera just Geocities. Men om du har någon favoritsida som finns på Geocities kan det vara värt att spara ner den på datorn så att du inte går miste om den för alltid.

Farväl, Geocities! Du hade många fel och brister, men låt oss minnas dig för de goda sakerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s