Dr No och således den siste av Sean Connerys Bondskurkar har gått ur tiden. Joseph Wiseman dog den 19 oktober i år. Han blev 91 år gammal.

Mest känd blev Wiseman alltså i rollen som Dr Julius No i den allra första Bondfilmen med samma namn från 1962. I Ian Flemmings roman är den onde doktorn av asiatiskt ursprung så kanadensiske Wiseman fick bära smink för att se litet mer österländsk ut.

Boken är visserligen inte den första i serien och karaktären Dr No är därför rent tekniskt inte den första Bondskurken som dök upp men eftersom Dr No var den första av böckerna som blev filmatiserad blev Dr No den förste Bondskurken som nådde en riktigt stor publik. Wiseman satte således formen för hur flertalet andra skådespelare skulle föra sina storslagna tal om planer för världsherravälde och utpressning och inte minst hur man hälsar en tillfångatagen agent välkommen till sin enkla boning.

Bokens och filmens respektive Julius No har en del olikheter. Först och främst det faktum att bok-No helt och hållet saknar händer och istället har två krokar. Filmens Doktor har istället två metallhänder iklädda svarta handskar, något som förmodligen var mycket enklare för Wiseman att bära. Intressant nog är det de metalliska händerna som leder till hans död i filmen. Något som kanske kunde undvikits om han haft sina krokar. Film-No kommer undan med att drunkna medan bok-No förnedrande nog möter sin skapare under ett stort berg fågelbajs.

Wiseman hade en omfattande karriär även efter Dr No (bland annat i ett avsnitt av Twilight Zone) men inga andra roller skulle komma att bli så minnesvärda. Dr No är i mina ögon en av de bästa Bondberättelserna både som bok och film. Många fokuserar med all rätt på Sean Connery när de tänker på skådespelarprestationer i Dr No men ingen hjälte är komplett utan en riktigt bra skurk. Joseph Wiseman lyckades på ett mästerligt sätt tillfredställa detta behov och satte dessutom standarden för exakt hur en riktigt bra Bond-skurk ska agera. Titta bara och jämför med de skurkar som kom efter. De flesta har tagit inspiration mer eller mindre medvetet från Wisemans Dr No.

Publicerat av Jönsson

3 reaktioner till “Veckans nördfavorit – Joseph Wiseman

  1. Hans kläder liknar Blofelds ganska mycket, det var nog en av de mer uppenbara inspirationerna. Jag kommer förresten inte ihåg, hade han någon sorts asiatisk accent i filmen?

  2. Nepp. Men det är lite tvetydigt eftersom han inte riktigt vill erkänna sina rötter. Namnet No tar han för att avsäga sig sin fars efternamn och om jag inte minns fel har han genomgått någon sorts operation för att ändra sitt yttre en smula. och på det dessutom spenderat mycket tid i engelskspråkiga länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s