Star Wars handlar om krig, det står ju i titeln. Mer specifikt är det ett krig som är väldigt mycket inspirerat av andra världskriget, eller i alla fall filmer som handlar om andra världskriget. Räddandet av Leia från Dödsstjärnan liknar många gamla klassiska krigsfilmer där en grupp hjältemodiga soldater måste utföra ett till synes omöjligt uppdrag mot något välbevakat nazistfort, till exempel Örnnästet, 12 fördömda män, Kanonerna på Navarone eller Kellys hjältar. Mer uppenbart blir det i rymdstriderna. Striden när Millenium Falcon flyr från Dödsstjärnan och jagas av TIE Fighters har jämförts med när stora brittiska bombplan blev anfallna av tyska stridsflygplan och akterskytten försöker pricka dom (likt när Luke och Han försöker pricka TIE Fighters). Mest intressant är nog dock den stora slutstriden när rebellerna anfaller Dödsstjärnan med sina små attackrymdskepp och försöker träffa en svag punkt för att spränga hela den stora rymdstationen. Två stora inspirationskällor till denna sekvens var filmerna The Dam Busters (baserad på en verklig operation där brittiska flygplan anföll tyska dammar med speciella ”studsande bomber”) och 633 Divisionen (på engelska 633 Squadron). Faktum är att innan Star Wars var riktigt färdig använde Lucas klipp från The Dam Busters som tillfälliga stand-ins för vissa av rymdscenerna.

633 Divisionen handlar om planerandet av en attack mot en tysk fabrik i det ockuperade Norge där det produceras bränsle till raketer som kan sätta stopp för Dagen D om de skulle användas. Ett gäng brittiska piloter (som, kanske inte helt historiskt korrekt, innehåller en sikh, en australiensare och en nyzeeländare) tränar inför uppgiften samtidigt som norska motståndsmän förbereder sin del av attacken. Problemet är att fabriken ligger i ena ändan av en fjord fullsmockad med kanoner och inte kan bombas sönder då den ligger under en stor klippa. Lösningen är att använda sig av speciella ”jordbävningsbomber” mot själva klippan så att den ska rasa ner på fabriken. Motståndsmännens uppgift är att förstöra kanonerna längs med fjorden, men detta misslyckas när tyskarna massakrerar dem innan attacken kan utföras, så piloterna måste flyga igenom en hel del aggressivt luftvärn innan de kan släppa sina bomber. Och det räcker inte med en bomb heller, det krävs sju stycken innan klippan lossnar.

Speciellt imponerande i filmen är flygscenerna. Mycket av flygandet görs med autentiska stridsplan från andra världskriget, och resten görs med välgjorda modeller. Det påminner lite om en annan film med häftiga flygstridscener med välgjorda modeller… vad heter den nu igen…

Flygandet genom fjorden för att attackera en svag punkt med speciella bomber är väldigt uppenbart likt flygandet genom diket på Dödsstjärnan för att attackera en svag punkt med speciella torpeder. En intressant skillnad, både i 633 Divisionen och The Dam Busters, är att det där görs ett flertal framgångsrika attacker innan uppdraget är slutfört (flera dammar attackeras i The Dam Busters, flera bomber behövs i 633 Divisionen), medan det i Star Wars bara behövs en lyckad träff för att spränga Dödsstjärnan. Kanske skulle slutstriden inte ha varit riktigt lika spännande om rebellerna hade behövt skjuta flera torpeder ner i värmeschaktet innan den slutgiltiga explosionen.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Inspirationskällor till Star Wars: 633 Divisionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s