Det bör påpekas att Sephiroth, huvudskurken i spelet Final Fantasy VII, inte är min favorit. Men det är svårt att förneka att han är många andra nördars favorit. Hur kommer det sig? De flesta av hans föregångare var ju större, starkare, ondare och mäktigare. Men Sephiroth kom med något som ingen annan tidigare Final Fantasy-skurk hade: Sex appeal.

De tidigare Final Fantasy-skurkarna var antingen stora starka bovar i läskiga rustningar, stora starka gudaliknande monster eller (i Kefkas fall) sluga läskiga galningar i clownsmink. Inget av detta brukar anses som särskilt attraktivt för det motsatta könet. Sephiroth däremot må ha varit ganska galen och maktlysten, men han hade också ett vackert ansikte, gröna ögon, långt vitt hår och en svart kappa som var uppknäppt för att visa hans sexiga bröstmuskler. Det fanns uppenbarligen få nördtjejer som kunde motstå en sådan kombination. Vem bryr sig om han vill utrota allt liv på planeten med en stor meteorit, han är ju sååå snyyygg!

Denna förändring av Final Fantasy-skurkens framtoning har till stor del att göra med att den gamle trogne karaktärsdesignern Yoshitaka Amano i och med Final Fantasy VII byttes ut mot en viss Tetsuya Nomura. Amano hade en väldigt detaljerad och smått drömlik teckningsstil (vilket tyvärr inte alltid framgick så bra i själva spelen på grund av NESens och SNESens begränsade grafikprestanda). Nomura däremot har en något enklare stil, uppenbart influerad av animé och det senaste innemodet, med häpnadsväckande frisyrer, udda klädesplagg och bälten. Massor med bälten.

På sätt och vis är Sephiroth en symbol för hela Final Fantasy VII. Här var ett spel där den nya moderna 3D-tekniken användes till att göra vad som på den tiden var ett makalöst spektakel med dramatiska filmsekvenser, stiliga bakgrunder, pampig musik och en komplicerad (kanske lite för komplicerad) historia. Själva spelmekanismen var dock inte lika avancerad som föregångarna utan tycktes ibland mest finnas till för att föra handlingen vidare. Det var stil över substans, allt var nytt och häftigt och flådigt, vem bryr sig om det blir lite förvirrat ibland? På samma sätt var Sephiroth en oerhört stilig skurk med en bakgrundshistoria som förvirrade många spelare (vilket i och för sig kanske har lite grann att göra med en inte helt lyckad översättning till engelska). Var han en människa? En utomjording? En klon? En klon av en människa med injicerat utomjordingsblod? Vem bryr sig? Kolla vilket häftigt svärd han har!

De flesta efterföljande Final Fantasy-skurkar har följt Sephiroths mall, till den graden att det blivit en uttjatad kliché. Och Sephiroth själv har dykt upp igen många gånger i diverse andra spel (till exempel Kingdom Hearts), ett uppenbart tecken på att han fortfarande är en nördfavorit, vare sig man vill det eller inte.

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Veckans nördfavorit – Sephiroth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s