Jag har egentligen aldrig fattat vad det egentligen är för tema som Spider-Mans ärkefiende Green Goblin har på sin kostym och utrustning. Ta en skurk som Jokern, där är det ganska uppenbart att hans utseende och diverse vapen är inspirerade av clowner. Men vad är Green Goblin inspirerad av? Europeiska folksagor? Halloween? Pilar kastade på en tavla? Faktum är att han i en serie berättar för Spider-Man att han ursprungligen hade tänkt klä ut sig till en kaffekokare, så det är möjligt att han aldrig tänkte igenom den här kostymgrejen så värst mycket.

Men det är inte utseendet eller krafterna som gör Green Goblin till en sådan intressant skurk. Inte heller är det faktumet att det funnits många olika inkarnationer av honom genom åren (inklusive en kortlivad hjälteversion). Den ursprungliga Green Goblin var nämligen ingen mindre än Norman Osborn, far till Harry Osborn som var god vän med Peter Parker, Spider-Mans hemliga identitet. Green Goblins identitet hölls länge hemlig, det var först i nummer 39 av Amazing Spider-Man som han avslöjade det för Spider-Man, säkert till mångas överraskning. Det ryktas att den ursprungliga Spider-Man-tecknaren, Steve Ditko, inte höll med författaren Stan Lee om vem som skulle vara Green Goblin, och att det var därför som han slutade och ersattes av den nye tecknaren John Romita.

I samma nummer hände även något annat viktigt, Green Goblin lyckades nämligen upptäcka att Spider-Man egentligen är Peter Parker. Det är detta som är det allra viktigaste och farligaste med honom, han känner till Spider-Mans hemliga identitet och kan (och har) utnyttja detta genom att slå till emot Parkers vänner och släktingar. Det mest kända resultatet av detta är troligen när han kidnappade Parkers flickvän Gwen Stacey och dödade henne genom att slänga ner henne från en hög bro (eller hur det nu gick till). Green Goblin är ingen dussinskurk som rånar banker eller försöker tar över världen, med åren har hans kamp mot Spider-Man blivit mer och mer av en personlig vendetta, med både Parkers och Osborns närmaste som offer. Få andra superhjältar har en sådan intressant relation med sin ärkefiende.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Veckans nördfavorit – Green Goblin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s