De flesta av oss känner nog till The Mask, även känd som Bighead, från filmen med samma namn med Jim Carrey i huvudrollen som den mesige Stanley Ipkiss. Stanley hittar en dag en mystisk trämask som när han tar den på sig förvandlar honom till en galen grönhudad skojare med så gott som obegränsade krafter. Senare gjordes det en tecknad TV-serie baserad på filmen, samt en filmuppföljare (utan Jim Carrey) som brukar anses som en av världens sämsta filmer någonsin.

Den ursprungliga filmen var dock baserad på en serietidning med samma namn (publicerad av Dark Horse), och läser man denna upptäcker man snart stora skillnader. I serien är Stanley bara den första av många att bära masken, och han blir på ett ganska snöpligt sätt dödad av sin flickvän när hon upptäcker maskens förmågor. Vilket kanske är lika bra då serieversionen av Stanley knappast är lika sympatisk som filmversionen, han använder mest masken till att brutalt hämnas på diverse ovänner, ohyfsade bilmekaniker, gamla lärarinnor, etc., innan han begår massaker på en massa poliser som förgäves försöker stoppa honom. Det antyds dock att detta är ett resultat av att masken förändrar Stanleys personlighet, även när han inte bär den, och sakta men säkert gör honom beroende av den. Masken är alltså som en sorts drog, ju mer man använder den, desto mer vill man använda den.

Men som sagt, Stanley dör, och resten av serien handlar om hur masken vandrar från person till person, allt som oftast med våldsamma och tragiska konsekvenser. Mannen som försöker få stopp på ”Bigheads” (det kollektiva namnet som de olika maskbärarna får av folk som tror att de alla är samma person) härjningar är polislöjtnanten Kellaway, som själv har fått uppleva hur det är att bli beroende av masken, men lyckats slita sig från dess grepp. Utöver Kellaway kan Bigheads ”ärkefiende” sägas vara den jättebiffige (och till synes stumme) maffiatorpeden Walter, som tycks kunna ta hur mycket stryk som helst utan att klaga. Detta gör honom till en utmärkt motståndare till maskens olika inkarnationer då dessa kommer på massvis med kreativa sätt att skada människor, dock utan någon nämnvärd effekt på Walter.

Den stora skillnaden mellan filmen och serien är att serien är betydligt mer våldsammare och blodigare, dock inte utan en hel del humor. En av Bigheads mer udda förmågor är att han kan ta sig skepnaden av en vanlig person, men ofta avslöjar sitt sanna jag genom att slita av sig människoansiktet på ett synnerligen blodigt vis. I övrigt använder han mest sina smått gudalika krafter till att trolla fram diverse vapen och går bärsärkagång på allt som kommer i hans väg, med vissa variationer beroende på vem som bär masken. Ett återkommande tema är att någon försöker använda masken för att göra gott som någon sorts superhjälte (vilket Ipkiss gör i filmen och TV-serien), men detta slutar för det mesta ändå med att personen tappar kontrollen över Bighead och antingen dör eller gör sig av med masken.

Så för den som gillade filmen eller TV-serien (själv tyckte jag båda vara ganska roliga när jag var yngre) kan det vara värt att ta sig en titt på den ursprungliga serien, åtminstone om man inte ogillar lite splatter då och då.

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Veckans nördfavorit – The Mask

  1. Jag tror faktiskt jag har läst något avsnitt av ursprungsserien. Om jag minns rätt så gick den i tidningen Seriemagasinet någon gång under 90-talet.
    Nu minns jag inte så mycket av serien, men är att huvudpersonen verkade vara mycket äldre än filmens huvudperson. Det kanske rentav var någon av maskens senare bärare som jag läste om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s