Nu när juletiden nalkas kan det vara värt att nämna det kanske nördigaste välgörenhetsprojektet genom tiderna, nämligen Desert Bus for Hope.

Någon gång runt 1995 höll spelföretaget Absolute Entertainment på att göra ett TV-spel till bland annat Sega CD kallat Penn & Teller’s Smoke and Mirrors, baserat på de två amerikanska trollkarlarna och humoristerna Penn Jillette och Teller. Absolute Entertainment gick dock i konkurs innan spelet kunde släppas, men många år senare hittades en så gott som färdig prototyp av Sega CD-versionen och lades ut på internet. För den intresserade är det bara att söka upp en torrent och passande emulator att spela det på.

Smoke and Mirrors består av ett antal mindre spel som alla är menade att användas som trick mot folk som inte vet om dess hemligheter. Exempelvis finns det ett spel där man med en hemlig knappkombination kan se till att ens motståndare får det mycket svårare än en själv, och ett annat där man kan lura spelaren att TV-rutan är livsfarlig och ger smärtsamma elektriska stötar om man rör vid den. Det mest kända spelet är nog dock ändå Desert Bus. Det gjordes som ett svar till folk som tycker att TV-spel är alldeles för våldsamma och orealistiska. Faktum är att Desert Bus är väldigt realistiskt. Det går ut att köra en buss mellan Tuscon, Arizona och Las Vegas, Nevada. Resan tar 8 timmar, som utspelar sig i realtid. Du måste alltså sitta vid din spelmaskin 8 timmar i sträck och inte se något annat än en lång ödslig väg som rullar fram genom öknen. Då och då kanske en insekt flyger in i rutan, men i övrigt händer ingenting. Du kan inte heller bara tejpa fast gaspedalsknappen på kontrollern och gå därifrån, eftersom bussen sakta glider åt höger, så att man ständigt måste justera ratten. Om du står ut och kör bussen hela vägen är din enda belöning 1 poäng och möjligheten att köra tillbaka samma väg.

Desert Bus for Hope hittades på av den kanadensiska humorgruppen LoadingReadyRun, och går ut på att de spelar spelet så länge man ger dom donationer. Ju mer pengar de får, desto längre måste de spela, alltså. Pengarna går sedan till välgörenhetsorganisationen Child’s Play (grundad av skaparna av webbserien Penny Arcade) som donerar leksaker till barnsjukhus runt om i världen. Så det är alltså ett gäng nördar som spelar ett tämligen obskyrt spel till gagn för en välgörenhet grundad av två andra nördar. Nördigare välgörenhet än så får man leta efter. Jag har gjort min donation, om ni skyndar er kanske ni också hinner innan årets upplaga tar slut.

4 reaktioner till “Freddes länkar: Desert Bus for Hope

  1. Jag har helt och hållet missat att de har börjat årets Desert Bus. Jag hoppas att de kör till onsdag för jag har bannemig inte råd att donera innan jag får in lite stålar.

  2. Om du inte hinner innan de slutar kan du ju donera till Child’s Play direkt i stället. Det gjorde jag förra året när jag inte hann till Desert Bus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s