Vem är Clark Kent? Det finns två svar på den frågan som använts av olika serieskapare genom åren. Det ena svaret är att Clark Kent är en kille från den amerikanska småstaden Smallville (fast numera bor han i storstaden Metropolis) med fantastiska superkrafter som då och då tar på sig en färgglad dräkt och bekämpar brott som Stålmannen. Det andra svaret är att det är Stålmannen som då och då klär ut sig till den mesige reportern Clark Kent för att få reda på nyheter om brott, naturkatastrofer, etc, som han kan bekämpa. Den viktiga skillnaden är alltså vem som är den riktiga personen, och vem som är utklädnaden, Clark Kent eller Stålmannen? 

I de allra tidigaste serierna med Stålis från 30- och 40-talet gällde det senare svaret; Stålmannen låtsades vara Clark Kent och hade ofta roligt åt detta lurendrejeri, till exempel när Lois Lane snackade skit om Clark men samtidigt trånade efter Stålis, omedveten om att de var samma person. Faktum är att Stålmannen klädde ut sig till alla möjliga olika personer i de tidiga serierna, till exempel en gruvarbetare för att bekämpa oschyssta arbetsförhållanden eller en boxare för att stoppa en korrupt boxningstränare, även om Clark var den vanligaste utklädnaden, då hans jobb som reporter som sagt var användbart för att få veta om brott att bekämpa.

Det var först senare som saker och ting började ändras och Clark Kent blev mer av en karaktär själv. Nu var tanken i stället att Clark hade växt upp i Smallville som vilken typisk ung man som helst, fast med superkrafter. Identiteten som Stålmannen var något han kom på som vuxen för att hålla sina krafter hemliga men ändå kunna använda dom till att göra nytta. Under 50- och 60-talet visade serierna att Clark som barn brukade klä ut sig till Stålpojken, men detta koncept har ändrats en hel del fram och tillbaka genom åren. Ibland hade Clark inga superkrafter alls som ungdom, utan de dök upp först när han blivit vuxen, men för det mesta var det helt enkelt så att han hade superkrafter som ung, men inte tog på sig någon färgglad kostym förrän han blev vuxen, utan mest försökte använda sina krafter i hemlighet utan att det märktes. Den populära TV-serien Smallville utgår från denna senare idé.

Clark Kents mest utmärkande drag är annars de berömda glasögonen som verkar vara det enda som döljer hans andra identitet. Stålmannen är en av få superhjältar som inte bär någon slags mask, så det har alltid varit klurigt att låta honom ha en hemlig identitet utan att det ska verka konstigt. Är verkligen alla personer som Clark känner så monumentalt korkade att ett par glasögon är allt som behövs för att de ska tycka att man ser ut som en helt annan person? Det är ett klassiskt exempel på det som på engelska kallas ”suspension of disbelief”, att publiken accepterar något i fiktion som inte skulle funka i verkligheten. Och med tanke på hur populär Stålmannen är så är det uppenbarligen många som är villiga att acceptera glasögonförklädnaden. En del försök har ändå gjorts för att göra det hela något mera trovärdigt, exempelvis att Clark har en helt annan kroppshållning och framtoning än Stålmannen. Tecknaren Frank Quietly gjorde ett mästerligt jobb med att få Clark och Stålis att se olika ut i serien All Star Superman, till den grad att Clark under en intervju med Lex Luthor faktiskt tar av sig glasögonen för att putsa dom, och Lex märker ingen skillnad. Christopher Reeve lyckades också väldigt bra med att spela Clark och Stålmannen på olika sätt och med olika utseende i de klassiska Stålmannen-filmerna.

Clark Kent är den ursprungliga hemliga identiteten för den ursprungliga superhjälten, och tilltalar nog speciellt nördar eftersom han visar att även fast man bär glasögon, är klumpig, blir retad och har problem med det motsatta könet så kan man ändå vara en trevlig och godhjärtad person.

Publicerat av Fredde 

5 reaktioner till “Veckans nördfavorit – Clark Kent

  1. Nuförtiden brukar man säga att Stålmannen ärmasken och Clark är personen eftersom detta funkar så bra i jämförelse med exempelvis Batman där Bruce Wayne är masken. Wonder Woman är det perfekta mellantinget då både Wonder Woman och Diana är både masken och personen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s