Uttrycket ”hans kropp är ett dödligt vapen” är någon av en kliché när det gäller kampsportare av olika slag, men när det gäller Bruce Lee är det lätt att se som en passande beskrivning. När man ser Bruce spänna sina muskler är det trovärdigt att tänka sig att han kan döda dig bara genom att rycka till med lillfingret. Han var inte byggd som en kroppsbyggare utan som en kampsportare, med muskler som var menade att användas, inte bara uppvisas.

Bruce Lee började som skådespelare i väldigt tidig ålder, faktum är att hans första kända roll är som en bäbis i en kinesisk film från 1941. Hans första stora genombrott i skådespelarbranschen kom på 60-talet när han flyttade från Kina till USA och fick rollen som Kato, sidekicken till superhjälten The Green Hornet i TV-serien med samma namn, en TV-serie som var uppenbart inspirerad av den populära Batman-TV-serien som pågick samtidigt. Faktum är att det gjordes ett crossoveravsnitt mellan de två TV-serierna, där Batman och Robin tror att Green Hornet och Kato är skurkar, vilket leder till ett slagsmål där det är väldigt uppenbart att Bruce Lee är betydligt bättre på att slåss än både Adam West (Batman) och Burt Ward (Robin), även om det slutar ”oavgjort”. Intressant nog sändes TV-serien även i Kina där den kallades ”The Kato Show”. Efter att ha spelat skurk eller medhjälpare i diverse andra filmer fick Bruce sin första huvudroll i kung fu-filmen The Big Boss, och gjorde sedan fyra andra filmer, Fist of Fury, Way of the Dragon, Enter the Dragon och The Game of Death innan han avled, endast 32 år gammal.

Bruce var dock inte bara skådespelare, han var också kampsportslärare och lärde ut Jeet Kune Do, en kampsportsstil som han själv utvecklade genom att ta de bästa delarna från andra stilar han gillade. Han blev kontroversiell bland sina landsmän då han lärde ut kampsport även till västerlänningar, och blev utmanad till en duell med en annan lärare, med förutsättningarna att om Bruce förlorade så fick han inte fortsätta lära ut kampsort till vita. Naturligtvis vann han denna duell lätt som en plätt.

Bruces kändisskap blev kanske ännu mer uppenbart efter hans död (som naturligtvis har en del konspirationsteorier runt sig) då det plötsligt började dyka upp Bruce Lee-imitatörer, till exempel Bruce Le, Bruce Lai, Dragon Lee och Bruce Thai och filmgenren Bruceploitation skapades. Naturligtvis var det också många kampsportslärare som började hävda att de minsann varit polare med Lee och att han hade lärt dem sina allra hemligaste tekniker. Nämnas bör också Bruces son Brandon Lee som kanske är mest känd för kultfilmen The Crow och som också dog ung, vilket lett till teorier om att det skulle ligga någon sorts förbannelse över släkten Lee.

Hur som helst är Bruce Lee en av de mest kända och inflytelserika kampsportsstjärnorna genom tiderna. Här följer en hans mest klassiska strider, från slutet av Way of the Dragon, där han slåss mot den framtida internetmemen Chuck Norris. Vem vinner? Det kan ni nog själva räkna ut…

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s